Máte spoustu jahod a nevíte co s nimi? Inspirujte se těmito nápady
Zmrzlina
Už jste čerstvých jahod přejedeni? Zkuste to jinak. Vyrobte si z nich vynikající zmrzlinu nebo ledové smoothie. Jahody pro začátek pokrájejte a dejte přes noc do mrazáku. Pokud jahody nenakrájíte, nic se neděje, jen se vám poté budou hůř zpracovávat. Zmrzlé jahody vyndejte a umixujte dohladka. Můžete je buď umixovat pouze s trochou vody, což je dietnější varianta, nebo můžete přidat i zmrzlý banán a kokosové mléko, přendat do misky, posypat ořechy a sušeným ovocem a dokonalá miska ledového smoothie je na světě! Pokud chcete ledové smoothie, ihned podávejte, pokud zmrzlinu, umixovanou směs dejte zpět do mrazáku.
Smoothie a koktejly
V parném létu nikdo nemá moc velkou chuť k jídlu. Proto jsou smoothie a koktejly ideální variantou nejen pro snídaně, ale i jako svačiny. Vezměte si deset jahod, 300 ml mléka, lžíci datlového sirupu a umixujte. Jako osvěžující svačinka ideální. Jestliže chcete jahody posnídat, vezměte jich klidně dvacet, uberte mléka, přidejte banán a lžíci ovesných vloček a budete zasyceni až do oběda.
Koláče, rolády, řezy, šátečky, dorty
Jahody jsou tak strašně obyčejné a přitom tak vynikající! Každý pokrm z nich připravený je naprosto vynikající. Udělejte proto jakýkoliv koláč, jeho vršek bohatě posázejte jahodami a úspěch je zaručen. Klidně je dejte do těsta na bublaninu, udělejte závin z listového těsta s pudinkem, kynuté šátečky, jahodové buchty nebo rolády. Jahody jsou tak honosným ovocem, že se volí i při přípravě svatebních dortů.
Ovocné knedlíky
Oblíbené jídlo nejen malých dětí. Ovocné knedlíky obecně rozdělují lidi na dva tábory. Jedni milují kynuté, jedni tvarohové. S jahodami je ale úplně jedno, jaký recept zvolíte. Trochu strouhaného tvarohu, polít máslem, posypat cukrem a budou chutnat každému.
Marmelády a džemy
Co si budeme povídat, jahodová marmeláda je jedna z nejlepších! A když si ji připravíte doma, chutnat vám bude o to víc! Na půl kila jahod dejte 0,4 kg cukru a trochu citronové šťávy. Jahody a cukr rozmixujte tyčovým mixérem. Vařte zhruba čtvrt hodiny a sbírejte pěnu. Za dobu varu se množství téměř o polovinu zmenší. Na konec ochuťte citronovou šťávou a ještě chviličku povařte. Připravte si nádoby, které po okraj naplňte vroucí vodou. Až bude marmeláda hotová, vodu vylijte a naplňte je horkou marmeládou. Ihned uzavřete.
Kompoty
Jak se vám budou jahody hodit, až budou v zimě stát dvojnásobek ceny a budou obsahovat minimum chuti! Připravte se tedy už teď a i když bude venku sněžit, vy budete moci upéct koláč s domácími jahodami. Na kilo jahod budete potřebovat 150 gramů cukru. V uzavřené zavařovací sklenici je sterilujte půl hodiny při 90°C.
Sirupy
Děláte si doma rádi šťávy? Tak není jediný důvod je kupovat, když si je můžete vyrobit! Jahody omyjte, osušte a rozmixujte. Na tři kilogramy jahod přilijte jeden litr vody a 25 gramů kyseliny citronové. Zakryjte čistým plátnem a nechte dva dny stát v chladu. Pak jahodovou šťávu přeceďte a nalijte do kastrolu. Na litr tekutiny přidejte zhruba 1,3 kg cukru, promíchejte a přiveďte skoro až k bodu varu, ale nevařte. Jakmile se cukr rozpustí, rozlijte sirup do lahví.
Limonády
Vynikající nápoje ale připravíte i teď s čerstvými jahodami. Můžete je jen tak rozmixovat s vodou, nebo přidat i lístky bazalky. Existuje ale například i jahodová verze klasického mojita. Připravíte ji tak, že rozmixujete čtyři jahody se lžičkou cukru do pěny. Do sklenice nasypte dvě lžičky třtinového cukru, položte na ně další čtyři jahody, oprané mátové lístky, kostky ledu a šťávu z půlky citronu. Zalijte sodovkou a na vrch dejte lžíci pěny z rozmixovaných jahod. Ozdobte mátou.