Mrazivě dobré smoothie! Alternativa zmrzliny, která je hotová za pět minut!
Připravte se na horké dny dopředu a naládujte mrazák ovocem, které máte rádi. Můžete ho buď koupit čerstvé a dát zmrazit, nebo kupte už mražené. Nejlepší je, když nakupujete ovoce v akci nebo v jeho hlavní sezóně, nakoupíte si do zásoby a zmrazíte ho. Co s ním ale dál?
Co budete potřebovat
Na výrobu ledového smoothie budete potřebovat hlavně mrazák a nějaký mixér. Nejlépe ovoce rozmělní smoothie maker, ale vystačíte si i s obyčejným mixérem nebo tyčovým mixérem. Dále už potřebujete jen požadované ingredience a nádoby na smoothie. Toť vše!
Banánovo jahodové ledové smoothie
Banány a jahody jdou chuťově velmi dobře dohromady. Navíc je jahodová sezóna, takže můžete jahod nakoupit opravdu dostatek a za rozumnou cenu a vyplnit s nimi klidně půlku mrazáku.
Na banánovo jahodové smoothie budete potřebovat 3 banány, 10 jahod, lžíci javorového sirupu a pokud chcete, přidejte trochu vanilkové esence. Banány nakrájejte na kolečka a dejte do mrazáku přes noc. Do mrazáku vložte i jahody. Druhý den stačí banány a jahody vyndat, přidat lžíci javorového sirupu, vanilkovou esenci a důkladně rozmixovat.
Smoothie buď přendejte do větší nádoby a dejte zpět do mrazáku, nebo jej ihned podávejte například v misce jako pohár. Neutvoří se vám sice kopečky, ovšem v těchto parnech by i kopečky do minuty roztály.
Čokoládové smoothie
Milovníci čokolády ocení tuto zmrzlou pochoutku, která je vhodná i pro vegany! Vyndejte z mrazáku 4 banány nakrájené na kolečka, přidejte půlku nalámané hořké čokolády, lžíci datlového sirupu (nebo dle chuti) a lžíci holandského kakaa. Pokud nemáte čokoládu ani sirup, klidně použijte nutellu nebo čokoládový krém. Rozdělte do misek a podávejte.
Exotické mango
Mango je pro přípravu smoothie jako dělané. Je sladké, chuťově vyvážené a po rozmixování je krásně hladké. Klidně z něj můžete udělat zmrzlinu o jedné ingredienci, jen budete potřebovat více kusů. Nebo k němu můžete přidat polovinu plechovky kokosového krému (nebo mléka) a dva zmrzlé banány a doženete recept k dokonalosti.
Zelená zmrzlina? Vsaďte na avokádo!
Pistáciovou zmrzlinu zná každý, ale avokádovou? Avokádo je krásně hladké a chuťově spíš neutrální, takže je vhodné i k přípravě nasladko. Nakrájejte a zmrazte dvě avokáda. Do formiček na led rozlijte plechovku kokosového mléka a dejte také do mrazáku. Až budou suroviny zmrzlé, vhoďte je do mixéru, přilijte plechovku kondenzovaného mléka a umixujte do hladka.
U všech receptů můžete v případě potřeby přidat vodu, mléko, kokosové mléko nebo jinou tekutinu. Pokud totiž nemáte "smoothiovač", s největší pravděpodobností vám samotné zmrzlé ovoce rozmixovat nepůjde.
Na posyp
Pokud chcete vaše ledové smoothie dovést k dokonalosti, posypte vršek buď nakrájeným čerstvým ovocem, nebo oříšky a sušenými plody. Kešu, vlašáky, lískáče, makadamové ořechy, tygří ořechy, mandle, ale třeba i kustovnice, moruše, mochyně, krájený sušený kokos, sušené ořechy, lyofilizované jahody nebo maliny, to vše dodá vašemu mrazivému pokrmu na dokonalosti. Můžete ho sníst ale klidně jen tak.