Nejčastější chyby při léčbě diabetu

Pravidelné měření hladiny cukru je důležité!
📷
Další 1 fotografie v galerii
 Zdraví 
21. června 2017 07:52 / Shutterstock
  8   0
Cukrovka druhého typu je civilizační nemoc, která souvisí s naším životním stylem. Bohužel mnoho nemocných špatně chápe doporučení lékařů a dalších odborníků a mnozí lékaři v obavě, že by nemocní nedokázali dodržovat změnu jídelního režimu neposkytnou veškeré informace. Jaké jsou nejčastější chyby?

Chyba první – jde jen o kontrolu

Mnoho nemocných cukrovku podceňuje. Problémy nepociťují a nechtějí se omezovat. Polykají sice nějaké tablety či si dokonce píchají inzulín, ale pravidelně se ládují zákusky a doporučenou dietu dodržují jen těsně před kontrolou. Zvýšená hladina cukru průběžně poškozuje cévy a vnitřní orgány a po několika letech se dostaví nevratné poškození.

Chyba druhá – orientace jen na cukr

Doporučení, že nemocný cukrovkou nemá jíst cukr je správné. Ale existuje celá řada jiných potravin, které obsahují velké množství sacharidů a ty se do hledáčku mnoha lidí, ale dokonce ani mnohých lékařů nedostanou. Na trhu tak jsou dokonce produkty pro diabetiky, které sice používají náhradní sladidla, ale přitom obsahují obrovské množství sacharidů, vyvolávají inzulínovou reakci a podílejí se na zvýšené hladině krevního cukru. Náhradní sladidla jsou navíc jen málo prospěšná našemu zdraví.

Chyba třetí – podcenění pohybu

Diabetik má často nadváhu, proto se moc nehýbe, a protože se moc nehýbe, jeho váha dále roste a roste i hladina krevního cukru. Na snížení hladiny cukru přitom nemá vliv pomalé ploužení po bytě, ale ostřejší chůze už ano. Není třeba se sedřít, ale zařadit pohyb, který prokazatelně spaluje kalorie, snižuje váhu, odstraňuje inzulínovou rezistenci. Jde typicky o aktivitu, která trvá alespoň půl hodiny a zapotíte se při ní. Hodinová procházka v ostřejším tempu je ještě lepší.

Chyba čtvrtá – místo snížení příjmu sacharidů raději injekce inzulínu

Běžně se lze setkat s následující situací – nemocný si v určitou hodinu aplikuje inzulín a následně musí sníst určitý objem a složení potravy, aby si nepřivodil zdravotní problémy způsobené příliš velkým poklesem krevního cukru. Přitom je možné, aby už důslednou úpravou stravy došlo k takovému snížení krevního cukru, která nebude vyžadovat inzulín vůbec nebo případně jen menší množství. Místo aby nemocný řídil svůj stav, je otrokem rozhodnutí, že musí sníst třeba dva chleby, ačkoliv má chuť jen na jeden – mimochodem chleby plné sacharidů a z hlediska nemoci jen málo vhodné.

Chyba pátá – nezájem o vlastní nemoc

Mnoho nemocných o své nemoci nic neví. Nesnaží se zjistit, jak by mohli zmenšit své potíže. Nepřemýšlejí nad alternativními cestami. A k tomu přistupuje stejně nezasažené okolí, které diabetikovi nabídne koláče s argumentem, že jsou domácí a že to pro jednou nevadí. Z takového pro jednou se stane postupně pravidlo.

Doporučení

Nejezte nic, co obsahuje cukr. Pro zpestření si vytipujte pár potravin s přidaným cukrem, které jsou pro vás důležité. Může to být třeba vysokoprocentní čokoláda, hořčice, nějaké dochucovadlo. Občas je v malém množství použijte, protože jde o to, aby vám pokrmy chutnaly. Nejezte zbytečně škroby, které se stejně štěpí na cukry. Zajímejte se o obsah sacharidů a snižte jejich objem ve své stravě. Zvyšte objem konzumované vlákniny, která brání prudkým výkyvům krevního cukru. Znamená to příjem většího množství zeleniny. S mírou používejte ovoce a žitný celozrnný chléb. Nebojte se tuků, ale jezte ty kvalitní.

Bronislava Silná | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

I v zimě můžete navštívit perlu Montreuxské Riviery, hrad Chillon na břehu Ženevského jezera

Dům a zahrada

Přilepila se vám žvýkačka na boty či oblečení? Tipy, jak se jí zbavit

Bydlení

Jak mít co nejkrásnější vánoční stromeček? Dodržte správný postup zdobení

Zavřít reklamu