Přináší vám podzim špatnou náladu? Zkuste tuto skvělou švédskou tradici. Jmenuje se fika

 Ostatní 
11. listopadu 2022 14:52 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Fika je ve Švédsku společenským fenoménem Depositphotos
Kéž by byl podzim opravdu tak romantický, jak často bývá prezentován. Venku padá listí, vy zatopíte v krbu, uvaříte si horkou čokoládou a přikryjete se teplou dekou a budete si užívat pohodu. Jenomže něco takového se přihodí málokdy. Místo toho je podzim pro většinu z nás depresivním obdobím a ještě ke všemu je venku brzy tma. Co tedy ale dělat? Švédové doporučují svoji tradici, které říkají fika.

Navíc letošní podzim přináší i další problémy, než je brzká tma a chlad. Jsou tu vysoké ceny energií, inflace a tak dál. Takže důvodů k depresi je letos ještě o něco víc, než je pro toto roční období obvyklé. A tak logicky hledáme rady, jak na podzimní náladu vyzrát.

Co dělat, když nepomůže ani krb a horká čokoláda a lenošení v dece? Švédové doporučují svoji tradici, které říkají fika. Nejde ani o žádnou meditaci ani jiné duševní cvičení, jde zkrátka o hrnek kávy, dobrý koláč a ten správný relax. Na první pohled to nezní sice nijak překvapivě, ale Švédové na svoji fiku nedají dopustit.

Ostatně Švédové mají vzhledem ke své geografické poloze ještě horší podzim než my tady, ve střední Evropě. Zima je tam větší a tma taky. A fika, to je pro ně takový společenský fenomén, kterým udržují svoji psychiku stále svěží, ať je venku jakékoliv nepříjemné počasí. A tak vlastně není žádným překvapením, že hledáme inspiraci ve Skandinávii. V té části Evropy totiž mají jistý vrozený smysl pro klid a odolnost, ze kterého bychom se mohli něco naučit.

Takže co je to vlastně ta švédská fika? Samotné slovo je považováno za obrácení slabik ve slově kaffi, starém slově pro kávu. V pozdějších letech, kolem 19. století, se však spolu se společenským aspektem zvyku staly stejně důležité i doprovodné pečené dobroty, kterým Švédové často říkají fikabröd, tedy doslova fika chléb. V dnešní době se ve Švédsku fika běžně praktikuje v práci s kolegy nebo při výletech s přáteli o víkendu.

A teď jak na to. Je to naštěstí úplně jednoduché a snadno proveditelné. Prostě si během každého dne uděláte dvě přestávky, které ideálně trvají alespoň 20 až 30 minut. V tomto čase se sejdete s kolegy nebo přáteli po práci. Káva je nezbytná, stejně jako něco dobrého k ní. Prostě nějaký ten dortíček nebo koláček.

Vaše fika přestávka v práci bude velmi užitečná. Odpočinete si, vyčistíte hlavu, proberete s kolegy práci i mimopracovní záležitosti. I za pouhých dvacet minut fika naberete síly, především ty psychické, o nichž jste si mysleli, že už ve vás nejsou. Pokud půjdete na fika s přáteli po práci, pak tato švédská tradice může samozřejmě trvat libovolně dlouho. Sejít se můžete v kavárně, nebo dokonce můžete fiku uspořádat u sebe doma. A pokud nemáte na nikoho náladu, nebo zrovna nikdo nemá čas, klidně na svoji fiku vyrazte do nějaké kavárničky sami.

Možná si teď říkáte, že vlastně o nic nejde a Švédové prostě jen nějak pojmenovali celkem běžnou aktivitu. Jenomže opak je pravdou. Švédové skutečně vědí, co je potřeba pro psychické zdraví a zaměstnavatelé tam fiku dokonce velmi podporují. Jsou si totiž dobře vědomi toho, že zaměstnanci se po fika pauze budou cítit lépe, a práce jim půjde víc od ruky. A to platí obecně. I taková obyčejná věc, jako je několik pauziček denně na kávu a kousek něčeho dobrého v dobré společnosti nebo i klidně o samotě, vaši špatnou podzimní náladu do velké míry pozitivně ovlivní.

Autorský článek, další zdroj: Hej Sweden

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve