Jeřáb černý, známý jako arónie, má široké zdravotní využití. Obsahuje velké množství antioxidantů, pomáhá s trávením i krevním tlakem

 Zdraví 
02. listopadu 2022 07:46 / Pavla Krejčí
  3
📷
2 fotografie v galerii
Arónie má vysoký obsah antioxidantů Depositphotos
Jeřáb černý, známý nejčastěji jako arónie, je plodinou, která na podzim najde bohaté využití. Díky vysokému obsahu antioxidantů pomáhá s mnoha problémy – pomáhá chránit srdce a krevní cévy, snížit otoky a hladinu cukru v krvi nebo zabíjet rakovinné buňky.

Arónie je druh černých bobulí pocházející ze Severní Ameriky, který patří mezi nejúčinnější plodiny, především co se týče zdravotních problémů. Plody jeřábu jsou považovány za jeden z nejbohatších zdrojů rostlinných antioxidantů, o kterých se říká, že disponují mnoha zdraví prospěšnými vlastnostmi. Nejenže mají nízký obsah cukru, ale také obsahují přínosné živiny, jako je kvercetin, quinik, vitamíny C a E, stejně jako draslík, vápník a hořčík. Nicméně množství se dost liší podle odrůdy a podmínek pěstování. 

Výjimečně vysoký obsah antioxidantů

Arónie jsou bohatým zdrojem sloučenin zvaných antioxidanty. Podle studie jsou pro tělo opravdu prospěšné, jelikož mu pomáhají vypořádat se s oxidačním stresem. Jedná se o stav, který může ovlivnit proteiny a DNA a také mnohdy působí proti chronickým onemocněním, jako je rakovina a artritida. Vyniká také protizánětlivými účinky. Arónie totiž obsahuje polyfenoly, které pomáhají snižovat zánět

Pomoc při trávení

Díky vysokému obsah vlákniny usnadňuje trávení. Pomáhá odstranit zácpu, průjem, křeče, nadýmání a celkově žaludeční potíže. Organické sloučeniny obsažené v arónii také chrání střeva před nebezpečnými bakteriemi, a to díky své přirozené imunitní a antioxidační aktivitě. 

Chrání před rakovinou

Plody arónie mohou také chránit před rakovinou. Výzkumy odhalily, že působí především proti rakovině tlustého střeva. Jiná studie z roku 2009 zjistila, že extrakt z arónie pomohl snížit poškození buněk v souvislosti s rakovinou prsu.

Posílení imunity

Přestože je věnována největší pozornost antioxidantům, arónie také obsahuje značné množství vitaminu C, který stimuluje činnost bílých krvinek a je také zásadní složkou při tvorbě kolagenu. Kolagen je nedílnou součástí růstu a opravy nových tkání, orgánů, krevních cév a buněk, zatímco bílé krvinky ovlivňují imunitu těla. 

Reguluje krevní tlak

Obsah draslíku v arónii je dostatečně vysoký na to, aby měl znatelný vliv na zdraví srdce, hlavně proto, že draslík může zmírnit zátěž kardiovaskulárního systému. Uvolněním krevních cév a tepen se zvýší průtok krve, klesne krevní tlak, čímž tedy klesá pravděpodobnost infarktu nebo mrtvice. 

Lahodný sirup pro každého

Plody arónie lze konzumovat čerstvé nebo je můžete použít jako přísadu do potravin. Oblíbeným využitím je výroba sirupu. Příprava není vůbec složitá a zvládne ji každý.

Postup:

1. Do nádoby vložte 2 l bobulí arónie, přidejte kyselinu citrónovou a zalijete asi 2-3 l vody
2. Nechte 2 dny v chladu odstát.
3. Následně přeceďte, plody jen lehce vymačkejte a šťávu nalijte zpět do vyluhované vody.
4. Na každý litr šťávy přidejte kilogram krystalového cukru. Míchejte zastudena, dokud se cukr nerozpustí.
5. Sirup rozlijte do lahví a uložte v chladu.

Autorský článek, další zdroje: healthline.com, organicfacts.net

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod