Vztek často maskuje mnoho jiných emocí. Naučte se jej ovládat a neničte zdraví sobě ani druhým

 Zdraví 
08. listopadu 2022 08:50 / Michael Veselý
  0
📷
1 fotografie v galerii
Vztek ve skutečnosti maskuje mnoho jiných emocí. Depositphotos
Určitě jste někdy trpěli vztekem. To každý z nás, není se, za co stydět. Někdy nás vztek může ovládnout, pokud věci nejdou podle plánů, a to až natolik, že nemůžeme spát, nemůžeme pracovat a stále nás něco tíží. Dostaňte svůj vztek pod kontrolu a nenechte ho, aby z vás udělal Hulka.

Všichni se chceme vyhnout nepříjemným situacím, kdy vybuchneme. Nechceme přenášet negativní pocity na okolí a vylívat si vztek na lidech, kteří si to nezaslouží. Někdy to není snadné, ale klíčem je začít u toho, kde se všechny ty emoce podporující vztek v nás vlastně berou. Věřte nebo ne, ale začíná to už v dětství.

Každá emoční bolest, která se v nás jako v dítěti usadí, nás tvoří. Ať už je to úzkost, vztek, deprese či něco jiného, tvoří nás to. Tvoří se z toho negativní část nás samotných, která přesně tyhle pocity začne časem vyhledávat. Někdy nás to dokonce může formovat směrem, kdy si přejeme, aby se lidé kolem nás také cítili negativně, a my se na tom pak živíme.

Tahle negativita je takový malý spící vztekloun uvnitř nás. Ten se snadno probudí, pokud někdo vytáhne něco, co ho zaujme – tedy negativum. Pak převezme kontrolu nad vaším tělem a vesele se vrhá do šarvátek s každým, kdo mu není po chuti. To trvá do doby, dokud nejste opravdu vyčerpaní. Znáte ten pocit, kdy vás něco nepříčetně rozzuří, kdy křičíte, práskáte dveřmi a pak se zlobíte, až jste najednou příliš unaveni, než abyste v tom pokračovali? Tak to je přesně ta situace.

Vztek je takový psychický upír. Vyčerpává vás i všechny okolo. Hněv je normální, zdravá emoce, ani dobrá ani špatná. Musíte se s ním ale naučit pracovat. Jako každá emoce předává zprávu, která vám říká, že situace je znepokojivá, nespravedlivá nebo ohrožující.

Pokud je však vaší prudkou reakcí na hněv explodovat, tato zpráva nikdy nemá šanci být předána. Takže i když je naprosto normální cítit vztek, když s vámi bylo špatně zacházeno nebo vám bylo ukřivděno, hněv se stává problémem, když ho vyjadřujete způsobem, kterým ubližuje sobě nebo ostatním.

Možná si myslíte, že ventilovat svůj vztek je zdravé, že lidé kolem vás jsou příliš citliví, že váš hněv je oprávněný nebo že musíte projevit svou zuřivost, abyste získali respekt. Pravdou však je, že hněv bude mít mnohem pravděpodobnější negativní dopad na to, jak vás lidé vidí, zhorší váš úsudek a bude překážet úspěchu.

Pokud máte horkou povahu, můžete mít pocit, že se vám to vymklo z rukou a pro zkrocení bestie můžete udělat jen málo. Ale máte nad svým hněvem větší kontrolu, než si myslíte. S pochopením skutečných důvodů vašeho hněvu a těmito nástroji pro zvládání hněvu se můžete naučit vyjadřovat své emoce, aniž byste ubližovali ostatním, a zabránit tomu, aby váš temperament unesl váš život.

Mnoho lidí si myslí, že zvládání hněvu znamená naučit se potlačovat svůj hněv. Ale nikdy se nezlobit není zdravý cíl. Hněv vyjde ven bez ohledu na to, jak moc se ho snažíte potlačit. Skutečným cílem zvládání hněvu není potlačit pocity hněvu, ale spíše pochopit poselství emocí a vyjádřit je zdravým způsobem, aniž byste ztratili kontrolu. Když tak učiníte, budete se nejen cítit lépe, ale také bude pravděpodobnější, že naplníte své potřeby, budete lépe zvládat konflikty ve svém životě a posílíte své vztahy.

Umění zvládání hněvu

Rozhodně to vyžaduje práci, ale čím více budete cvičit, tím snazší to bude. A návratnost je obrovská. Naučíte-li se ovládat svůj hněv a vhodně ho vyjadřovat, pomůže vám to vybudovat lepší vztahy, dosáhnout vašich cílů a vést zdravější a uspokojivější život. Začněte u toho, že pocity sami sobě interpretujete. Pokud ucítíte, jak ve vás narůstá vztek, zeptejte se sami sebe: „Proč se vlastně zlobím? Co se mi nelíbí?“ Identifikace skutečného zdroje frustrace vám pomůže lépe sdělit svůj hněv, přijmout konstruktivní opatření a pracovat na řešení.

Pokud je vaší reakcí v mnoha situacích hněv, možné byste sami řekli, že až příliš často, je pravděpodobné, že váš temperament zakrývá vaše skutečné pocity. To je zvláště pravděpodobné, pokud jste vyrostli v rodině, kde se důrazně nedoporučuje projevovat city. V dospělosti můžete mít potíže s uznáním jiných pocitů než hněvu. Takže pokud jste v rozpacích, nejistí, ublížení nebo zejména pokud jste smutní, zřejmě lítost projevíte spíše vztekem.

Je pro vás těžké porozumět pohledu jiných lidí a ještě těžší připustit cizí připomínky? Pokud jste vyrůstali v rodině, kde se hněv vymkl kontrole, možná si pamatujete, jak se rozhněvaný člověk prosadil tím, že byl nejhlasitější a nejděsivější. Kompromis může vyvolat pocity selhání a zranitelnosti.

Pozorujte své tělo

I když můžete mít pocit, že jen bez varování vybuchnete vztekem, ve vašem těle jsou ve skutečnosti fyzické varovné signály. Uvědomění si vlastních osobních známek toho, že se vaše nálada začíná měnit a objevuje se vztek, vám umožní podniknout kroky ke zvládnutí vašeho hněvu dříve, než se vymkne kontrole. Mezi tyhle signály patří tlak v žaludku, zarudnutí, pocení, bolest hlavy, zrychlené dýchání, potřeba pohybu, bušící srdce, potíž se soustředit a někteří lidé skutečně „vidí rudě“, jak se mnohdy říká ve filmech.

Jakmile budete vědět, jak rozpoznat varovné signály, že vaše nálada stoupá, a předvídat vaše spouštěče, můžete rychle jednat, abyste se vypořádali se svým hněvem, než se vymkne kontrole. Existuje mnoho technik, které vám mohou pomoci ochladit se a udržet váš hněv na uzdě. Zhluboka se nadechněte. Hluboké, pomalé dýchání pomáhá proti rostoucímu napětí. Základem je zhluboka dýchat z břicha a dostat do plic co nejvíce čerstvého vzduchu. Rychlá procházka je také skvělý nápad. Fyzická aktivita uvolňuje nahromaděnou energii, takže k situaci můžete přistupovat s chladnější hlavou. Můžete zkusit poslouchat oblíbenou hudbu, klidně si nasaďte sluchátka, abyste se uklidnili. Přerušte hovor a dejte si pauzu, pokud vás někdo naštval. Nebo si uvařte šálek čaje či pohlaďte domácího mazlíčka.

Protahujte nebo masírujte oblasti napětí. Rolujte ramena, pokud je například napínáte, nebo si jemně masírujte krk a pokožku hlavy. Počítejte do deseti. Zaměřte se na počítání, aby vaše racionální mysl dohnala vaše pocity. Pokud se stále cítíte nekontrolovatelní, když dosáhnete deseti, začněte znovu počítat. A v neposlední řadě se pokuste vyjádřit, co je skutečným problémem, co vás trápí a proč se vztek objevil. V klidu oznamte druhému, že se necítíte dobře, a proč tomu tak je, abyste našli společné řešení, pokud to bude možné.

Autorský článek. Další zdroje: Helpguide.org,

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008