Alzheimerova choroba je velkou hrozbou. Mozek je třeba trénovat

 Zdraví 
01. září 2020 07:43 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Chraňme a cvičme svůj mozek  Pixabay
Snížení výkonu myšlení, zapomínání či Alzheimerova nemoc. Nejen to jsou známé projevy stárnutí. Existuje však postup, jak tyto přirozené procesy zpomalit. Víme víc.

V současnosti trpí v Česku například Alzheimerovou chorobou kolem 150 tisíc lidí. A během třiceti let se počet nemocných ztrojnásobí. Existuje ale možnost, jak neblahé trendy zvrátit.

Mozek je třeba trénovat

Náš mozek je na tom stejně jako jiné části našeho těla. Pokud je trénujeme, fungují dobře. Jestliže necháme mozek zakrnět, snadno podlehne různým dějům, které způsobují jeho degeneraci. K tréninku mozku lze používat řadu osvědčených technik. Skvělé je čtení, ale také luštění křížovek, osmisměrek a sudoku. Vedle klasických metod je možné používat i řadu počítačových programů, které rozvíjejí náš mozek cíleně. Vylepšují náš postřeh, prostorovou orientaci, logické myšlení i další aspekty našeho myšlení. Současně umožňují tyto metody srovnání s ostatními, což pomůže zachytit případný nástup určitých problémů.

Mozek je třeba chránit

Samotný trénink ale nestačí. Šedé buňky mozkové je třeba náležitě chránit. Základem by měl zdravý životní styl a vyvážená strava. Jde zejména o prevenci mozkové příhody, která vždy nějakým způsobem zasáhne mozkovou činnost. Určitě proto nekuřte, a také se vyhněte nadměrné konzumaci alkoholu. Důležité je také přijímat zdravé tuky, hlavně olivový olej nebo například avokádo. Důležitý je pravidelný přísun vitaminů a minerálů. Nezapomínejte na vitamin D, který lidem obvykle chybí.

Mozek potřebuje kyslík

Ke správné činnosti mozku je potřeba dostatek kyslíku. Mnoho lidí má problémy se správným dýcháním. Dýchají totiž jen mělce, a tím nepřivádějí dostatek kyslíku k mozkovým buňkám ani neodvádějí potřebné množství oxidu uhličitého. Jednou z cest je proto trénink návyku dýchání, kdy se vědomě soustředíme na hluboké nádechy i výdechy. Vedle toho je také možné rozpohybovat mozkovou činnost pomocí sportu. Pravidelný pohyb způsobí omládnutí mozku zhruba o pět let. Projeví se to pochopitelně jen při aktivitách aerobního typu, které zajišťují dobrý přísun kyslíku ke všem tkáním. Výborná je ostrá chůze, plavání či jízda na kole. Nezapomeňte ani na osvědčené bylinné přípravky podporující činnost mozku. O využití jinanu dvojlaločného si můžete přečíst zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve