Na balzámu na rty můžete být závislí. Jak najít takový, který bude fungovat a pomůže vám závislosti se zbavit

 Krása 
29. srpna 2020 10:38 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Závislost na balzámech není vůbec výjimkou Depositphotos
Říká se tomu balzámová závislost a skutečně existuje. Pokud máte doma či v kabelce jeden nebo dva balzámy a občas si jimi ošetříte rty, můžete být samozřejmě v klidu. Balzámová závislost vypadá jinak.

Máte různé balzámy na rty všude? Na nočním stolku, v koupelně, v každé kabelce, v práci v šuplíku a tak dále? Je natření rtů balzámem tím prvním, co děláte, když se ráno probudíte, a zároveň tím posledním, co uděláte před spaním? Pak jste skutečně závislí.

Jak vypadá balzámová závislost

Kromě toho, že různé druhy balzámů máte skutečně všude, si jimi také své rty balzámujete téměř nepřetržitě. Jsou i případy, kdy si závislí balzámují rty každou půl hodinu. To znamená, že se balzámují fakticky asi třicetkrát denně.

Pořád vám to zní trochu legračně? Úsměvné to ovšem není. Balzámová závislost je stále častější a trpí jí stovky tisíc lidí. V zahraničí už existují terapeutické skupiny i internetová fóra pro závislé. Někteří dokonce mluví o spiknutí kosmetických firem, které balzámy na rty vyrábí.

Ale tak to není. "Neobsahuje žádnou chemickou návykovou látku, takže technicky nemůžete získat fyzickou závislost na balzámu na rty," vysvětluje Perry Romanowski, kosmetický odborník. "Je však možné vypěstovat si závislost na samotném aplikování. Je to něco podobného, jako například kousání nehtů nebo kroucení vlasů."

Ale co dělá akt aplikace balzámu tak přitažlivým? "Při aplikaci se vaše rty budou cítit zkrátka dobře a navíc budou také dobře chutnat, protože většina balzámů má nějakou chuť. A když se tento pocit vyčerpá, chcete to zkrátka hned znovu,“ říká Romanowski.

Jde tedy čistě o psychickou závislost, která sice podle psychologů nesouvisí s obsedantně kompulzivní poruchou, ale může být spjata s jinými základními problémy.

Balzámová závislost rty ničí

Také je dobré vědět, že nadměrné používání balzámu na rty není ani zdravé. "Balzámy obsahují mimo jiné mátový olej, kyselinu salicylovou a parfémy, jako je limonen a linalool," vysvětluje dermatolog Dr. Anjali Mahto. "Kvůli obsahu alkoholu v parfému a exfoliačním vlastnostem kyseliny nadměrné balzámování skutečně zvyšuje suchost nebo podráždění rtů.“

Je tedy potřeba také užívat takové balzámy, které jsou vyrobeny pouze ze zvláčňujících přísad a rovněž blokují UV záření. Rty mají totiž nejslabší pokožku a je potřeba je velmi chránit.

Když si pročtete etikety jednotlivých balzámů a koupíte si ty správné, které doopravdy fungují a chrání, pak dost možná dokážete i sami zastavit šílený kolotoč nekonečného balzámování, kterým rty v konečném důsledku jen poškozujete.

Životně důležité ingredience

Co tedy máte hledat u balzámu na rty, aby fungoval a pomohl vám zbavit se závislosti, nebo přinejmenším nadměrného používání? Okluzivní látky. Ty tvoří ochrannou vrstvu na pokožce, která zabraňuje vystavení drsnému počasí a udržuje vlhkost.

Mezi látky, které je třeba hledat v balzámech, patří vazelína, včelí vosk, parafín, silikon (dimethikon), alkoholy (stearyl, cetyl) a rostlinný vosk (karnaub, palmové jádro).

Další skupinou balzámů jsou tzv. zvlhčovače. Ty přitahují molekuly vody na kůži a drží je tam. Kombinujte je s okluzivy nebo změkčovadly pro prodloužení vlhkosti. Složky, které je třeba hledat v balzámech, jsou kyselina hyaluronová, lanolin, glycerin, želatina, med, panthenol, močovina a propylenglykol.

A nakonec tu jsou ještě změkčovadla. Ty fungují pomocí olejů a lipidů a hydratují a zjemňují pokožku, při silné aplikaci navíc vytvářejí ochrannou bariéru. Ingredience, které je třeba v balzámech hledat, jsou tedy rostlinné oleje (hroznový, jojobový, kokosový, ricinový, shea), kolagen, elastin a lanolin. Dále čtěte: Jak správně pečovat o vlasy. Používání stále stejné vlasové kosmetiky překvapivě vhodné není.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008