Je čas připravit děti na začátek školy

 Děti 
25. srpna 2020 08:02 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Už za pár dnů se děti zase vrátí do školních lavic JumpStory
Blíží se konec prázdnin. A možná si řada rodičů klade otázku, jestli by se dítě mělo začít učit a připravovat do školy.

Dva měsíce letních prázdnin utekly jako voda. A za pár týdnů děti usednou opět do školních lavic. Měli byste je na to nějak připravit?

Hlavně odpočinek

Prázdniny jsou tu od toho, aby si dítě odpočinulo a odreagovalo se od školních povinností. A tedy by se dítě mělo věnovat především svým koníčkům, jezdit na výlety, tábory, dovolenou. Prostě si maximálně užít svůj čas, a to i ty děti, které neměly zrovna ukázkové vysvědčení. Na tom se shodují snad všichni pedagogičtí obdorníci.

Malé opakování až na konci

Pokud přeci jen myslíte, že by si vaše dítě mělo opakovat nějaké učivo, minimálně prvních šest týdnů jej nechte, ať si užívá volno plnými doušky. Zhruba dva týdny před koncem prázdnin pak můžete něco zopakovat. Opakování by se měly věnovat především děti s horšími známkami, anebo ty, které se pomaleji adaptují na změnu režimu, která přijde s novým školním rokem.

Učení hrou

Opakování rozhodně neberte stylem, že se dítě bude denně hodiny biflovat vzorečky, počítat sloupce příkladů a číst desítky stran. Jistě si pamatujete bezpočet her ze školních let. Zahrajte si lodě nebo piškvorky, děti tak procvičí soustředění i logické uvažování. Hrajte slovní kopanou, zkuste si společně vzpomenout na co nejvíc států, ptáků nebo třeba sportů. Psaní si mohou děti zase procvičit napsáním pohlednice babičce nebo čtením nápisů někde na výletě.

Hlavně nenásilně

Pokud dělala nějaká látka dítěti potíže, zkuste se jí věnovat pár minut, ale nenásilně. Pokud totiž zahltíte dítě mnoha informacemi nezábavnou formou, neodpočine si a ani nebude mít chuť vstřebávat nové poznatky.

Najeďte na režim

Poslední týden před školou byste měli děti především připravovat na nějaký režim. Zažeňte děti do postele brzy a ráno je naopak navykejte na ranní vstávání tak, aby pro ně začínající školní režim nebyl příliš velkým šokem. A pokud máte doma budoucího prvňáčka, kterému se chystáte zařizovat pokoj, poradíme vám, na co se zaměřit a na co nezapomenout. Více jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008