Meloun je teď za pár kaček. S těmito triky vám vydrží až do zimy
Melounová sezona je v plném proudu a jeho cena je nyní na minimu. Je proto ten pravý čas meloun nakoupit do zásoby a zakonzervovat si ho třeba klidně až do podzimu nebo zimy. Pojďte se s námi podívat jak na to.
Zmrazte ho
Nejjednodušší je meloun nakrájet na menší kousky, vložit do mističky a dát do mrazáku. Až na něj dostanete chuť, vyndejte misku a nechte její obsah lehce rozmrznout. Nečekejte však příliš dlouho, meloun má tendence se po úplném rozmrznutí rozpadat. Stále ho ale můžete použít pro výrobu dezertů nebo nápojů. Meloun ale nikdy nemrazte vcelku. Explodoval by vám.
Konzervace sádrou
V tomto případě musíte mít meloun vcelku a vybrat ten nejméně zralý. Je to ale vždy sázka do loterie, protože nikdy nevíte, co se skrývá uvnitř. Jak správně vybrat meloun, jsme psali v tomto článku. Celý meloun obalte gázou, a poté modelářskou sádrou. Uchovávejte meloun na chladném místě a až se rozhodnete jej sníst, sádru oklepejte, gázu sejměte a meloun nakrájejte na půlky nebo čtvrtky. Doporučujeme jej jíst lžičkou. Pokud takto budete meloun skladovat delší dobu, dejte si při rozbalování pozor. Slupka bude hodně změklá. Stejně tak můžete meloun uchovávat v písku, ovšem na to je potřeba mnohem větší prostor.
Napíchat alkoholem
Celý meloun omyjte a injekční stříkačkou do něj napíchejte zhruba půl litru vodky nebo rumu. Výběr alkoholu závisí pouze na vás. Alkohol dokáže meloun dobře zakonzervovat, ale pokud ho dovnitř vpravíte málo, meloun shnije. Myslete ale na to, že tento způsob konzervace není určen pro následnou konzumaci dětmi.
Rozmixovat a zmrazit
Meloun můžete skladovat také v podobě zmrzliny. Chutná tak výborně, že vám ale do zimy zcela určitě nevydrží. Dužinu melounu rozmixujte a jednoduše nalijte do forem na zmrzlinu, které běžně koupíte v obchodech s domácími potřebami. Rozmixovanou dužinu můžete dle chuti přisladit, anebo do ní přidat například mátu, bazalku nebo citronovou či pomerančovou šťávu.
Další tipy
Z melounu můžete rovněž připravit chutnou marmeládu, sirup nebo jej naložit naslano a přikusovat k masu. Nakládaný meloun připravíte povařením 1/2 menšího vodního melounu nakrájeného na kousky, 100 g moučkového cukru, 100 ml jablečného octa, 100 ml vody, 1 nakrájeného citronu na plátky, malého kousku zázvoru, lžičky soli, 1/2 lžičky chilli, 1/2 lžičky hořčičných semínek a tří kuliček nového koření. Vařte zhruba půl hodiny na mírném plameni, pak slijte do sklenic a uskladněte na později.