Školní aktovku či batoh stačí pořádně vyčistit a vydrží další školní sezonu

 Děti 
23. srpna 2020 14:34 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nekupujte školní aktovky a batohy každý rok Pixabay
Kupovat každý rok novou školní aktovku nebo batoh jen z toho důvodu, že jsou špinavé, není příliš ekonomické. Obojí totiž stačí jen řádně vyčistit a budou sloužit dál.

Navíc uplynulý školní rok byl z hlediska školní docházy poměrně krátký, takže vycházejme z předpokladu, že aktovky či batohy vašich dětí nemají žádná mechanická poškození. Takže se skutečně stačí jen vypořádat s fleky a různými pachy.

Jak vyčistit školní batoh

Některé batohy lze dokonce i prát v pračce. To poznáte nejsnáze podle informací na cedulce. Pokud už se ale vašim dětem podařilo cedulky zlikvidovat, poznáte i jinak, zda batoh může do pračky. Prohmatejte výztuž dna a záda batohu. Pokud jsou na omak tvrdé, budou z kartonu, a tím pádem samozřejmě do pračky batoh nemůže. Pokud jsou ale měkké, budou látkové, a tudíž batoh můžete v klidu vyprat v pračce.

Batoh ale neperte na víc jak 30 stupňů Celsia, a také ho po vyprání neždímejte, ani nepoužívejte sušičku. Naopak, batoh nechte okapat třeba ve vaně či umyvadle a následně ho pověste. Po uschnutí batoh naimpregnujte.

Pokud ovšem batoh vašich dětí do pračky nesmí, pak nejprve odstraňte případné pachy pomocí jedlé sody, pokud vaše dítě propotilo popruhy, pak na ně použijte vodu s octem. Následně celý batoh ošetřete hadříkem namočeným do vlažné vody s mýdlem nebo pracím gelem.

Jak vyčistit aktovku

I z aktovky je většinou potřeba nejprve dostat pachy. I tady můžete použít jedlou sodu tak, že ji ideálně nasypete na nějaký kus látky do vnitřku aktovky, necháte ji působit do druhého dne a pak sodu vysypete nebo vyluxujete.

Na běžné čistění aktovky by vám mělo stačit ošetření jemným hadříkem s vlažnou vodou, pokud jsou ale na aktovce odolnější fleky, použijte ve vodě rozpuštěný prací gel, mýdlo nebo v nejlepším případě odstraňovač skvrn.

Nakonec celou aktovku otřete hadříkem namočeným v čisté vlažné vodě. Ani aktovku neždímejte, ani ji nesušte v sušičce. Stejně jako u batohu ji nechte okapat a pak ji pověste, dokud nevyschne celá. Dále čtěte: Škola klepe na dveře. Co důležitého nesmíte zapomenout pořídit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47