Levandule má velmi působivé účinky na pleť, o kterých mnoho lidí nemá ani tušení

 Krása 
26. srpna 2020 08:06 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Levandule nejen voní, ale má svá pozitiva i v péči o pleť a pokožku Depositphotos
Ať už jde o pytlíček sušené levandule pod vaším polštářem, nebo o malou lahev esenciálního oleje, je tato rostlina obvykle přítomna téměř v každé domácnosti. Levandule má také velmi působivé účinky, pokud jde o péči o pleť.

Záznamy o používání levandule se datují do období před 2500 lety ve Středomoří, na Středním východě, v Indii a také ve starověkých římských procedurách. Také vojáci v první světové válce s sebou nosili levandulový olej, aby ho používali jako antiseptikum na rány.

Levandule hojí a dodává pokožce kyslík

Léčivé schopnosti levandule v moderních lékařských vědách objevil francouzský chemik René-Maurice Gattefossé v roce 1910 díky laboratornímu výbuchu. Když si svoji spálenou ruku instinktivně ponořil do kádě levandulového oleje, všiml si, jak dobře se kůže uzdravila a nezanechala skoro žádné jizvy. Od té doby se levandule používá jako nástroj napomáhající regeneraci pokožky a jejímu uvolnění díky levandulové vůni.

Takže už víme, že levandule má protizánětlivé, antioxidační i antibakteriální účinky. Ale jak díky ní mohou mít ženy krásnější pleť?

Především díky jedinečné schopnosti levandule zvyšovat krevní oběh. Tím se do pokožky dostává více kyslíku a živin, což ji nejen chrání před poškozením, ale také to umožňuje pleti vystavět přirozenou bariéru pleti a vyrovnávat její pH.

Levandulový olej se ale nepoužívá samotný

Na toto je třeba dávat si pozor. Pokud byste si totiž na obličej nanesly čistý levandulový olej, s velkou pravděpodobností by došlo k podráždění pleti, a v horším případě i k mírným popáleninám. Levandulový olej se totiž zásadně používá pouze v kombinaci s nosnými oleji, nejčastěji s mandlovým nebo jojobovým olejem.

Existují ale i jiné kombinace, a také jiné přípravky, než pouze oleje. Levanduli je možné vyzkoušet například v pleťové masce, séru, nočních krémech a dokonce i v odličovadlech. Dále čtěte: Časté chyby, kvůli kterým nám make-up vydrží pěkný sotva pár hodin.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008