Jak dlouho se udrží COVID-19 v tkaninách a co dělat s oblečením po návštěvě supermarketu

 Zdraví 
26. března 2020 17:14 / Mirka Malá
  32
📷
4 fotografie v galerii
Virus dokáže přežít celé dny na hladkých površích, jako jsou plasty a nerezová ocel Depositphotos
Protože lidé nyní tráví více času doma, mohou mít sklon měnit oblečení méně často, nebo možná jen zůstat celý den v pyžamu. Otázkou však je, jak dlouho případně koronavirus na oblečení vydrží a jak změnit postupy praní.

Jak dlouho vydrží COVID-19 na oděvu nebo tkaninách? V tuto chvíli si nikdo není zcela jistý odpovědí na tuto otázku. Virus dokáže přežít celé dny na hladkých površích, jako jsou plasty a nerezová ocel, ale není jasné, jak se mu daří na poréznějších materiálech. Viry, jako je tento, mají ale obecně tendenci přežít menší čas na tkaninách než na kovech.


Má se oblečení vyprat po návštěvě supermarketu?

Americké centrum pro kontrolu a prevenci nemocí zatím nevydalo žádné doporučení. Sice už víme, že koronavirus si můžeme přinést domů třeba na taškách ze supermarketu či na botách, vypadá to ale, že na oblečení se virus nezdrží dlouho. Aktuální rada tedy je, držet se svého obvyklého plánu praní.

Pamatujte však, že ne všechno vaše oblečení je látka. Knoflíky a zipy jsou pravděpodobně plastové nebo kovové, takže pravidelné praní oblečení nemusí být nutně špatný nápad. A nezapomeňte vyprat i věci, které se jinak pravidelně neperou, tedy hlavně bundy, kabáty a čepice.

Jaký prací prostředek použít?

Viru se po použítí mýdla nebo saponátu nedaří dobře, ale doslova nesnáší bělení. Pokud má smysl používat prací prostředek s bělicím prostředkem, udělejte to.

Co dělat s prádlem, když se starám o někoho s podezřením nebo potvrzeným COVID-19?

Existují rady pro lidi, kteří žijí nebo se starají o někoho, kdo má podezření na nákazu nebo již byl diagnostikován. Tady je jedna důležitá rada. Vždy při manipulaci s jeho prádlem a oblečením používat rukavice. Ty následně vyhodit a pečlivě si umýt ruce.

Prádlo rozhodně nenatřásejte ani nevyprašujte, protože by tím mohlo dojít k vypuštění  virů do vzduchu. Postupujte podle pokynů k praní, které dává výrobce oděvů, ale použijte nejteplejší možné nastavení vody. Dále čtěte: Důležité kroky, které vám pomohou nastartovat imunitu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve