Vytvořte si pravidelný režim. Dodržování časového plánu může v době krize pomoci vám i dětem

 Ostatní 
24. března 2020 07:44 / Bronislava Silná
  0
📷
6 fotografií v galerii
Pro většinu rodin je momentální situace velmi těžká Depositphotos
Mnoho dětí, mladých lidí a jejich rodičů zůstalo doma. Jak naložit s časem a jak se z toho nezbláznit? Máme jednoduchá doporučení, která zaberou.

Každý, kdo byl někdy v situaci, kdy měl omezené možnosti pohybu a rozhodování, ví, jak důležité je, když si udělá určitý režim dne, který mu vyhovuje, ale který jej současně nutí k určitému výkonu. Naučte se to i vy. Pro současnou karanténu jde o neocenitelnou pomoc.

Pevné body programu

Hned na začátek je třeba si stanovit pevné body programu a ty dodržovat. Právě pro situaci krize je velmi vhodné vědět, kdy se bude vstávat, které ranní rituály se budou dodržovat, kdy bude oběd, kdy svačina a večeře. Je dobré oddělit čas na práci a odpočinek. Vhodné je si práci třeba i vymyslet, abyste nepropadli špatné náladě.

Žáci a studenti

Velkou výhodou je, pokud mají žáci a studenti ze své školy stanovený program. Ten je třeba plnit. Postupovat sice v klidu, ale zřetelně. Jestliže je úkol zadán na více dní, můžete jej rozložit v čase. Dobré je si vypsat termíny plnění jednotlivých úkolů a postupovat podle zadání.

Jestliže škola nedala žádné konkrétní úkoly, je vhodné do situace vstoupit z pozice rodičů a jednak s dětmi opakovat školní látku, ale také podle učebnic probírat látku následující. Můžete také využít vysílání České televize Učítelka. Dobrou možností je také sledování různých vzdělávacích dokumentů. Dopřejte si ale čas a o zhlédnutém s dětmi komunikujte.

Inspirace pro práci

Vedle nutných věcí, které by měly zahrnovat hygienu, vaření a běžný úklid, se v tomto období určitě pusťte i do aktivit, které jste předtím odkládali, protože jste na ně neměli dost času. Ať se jedná o vytřídění nepotřebného oblečení, probrání starších dokumentů či třeba o práci na zahradě nebo jiné aktivity. Jestliže si splníte to, co jste odkládali, dostaví se velmi pozitivní pocit, který vaše tělo zúročí ke zvýšení imunity a pohody.

Doporučujeme také různé kutilské práce, na které už máte doma materiál. Vyklízení skříní, důkladný generální úklid, domácí opravy, vaření náročnějších specialit. Velkou možností je věnovat čas vašim koníčkům. Můžete také zpracovat fotografie a videa z dovolených, promazat nepotřebné soubory na počítači, ale i realizovat své tvůrčí nápady – psát, kreslit, komponovat hudbu.

Inspirace pro odpočinek

Do fáze odpočinku zařaďte čtení, na které obyčejně nezbývá dost času. Doporučujeme také uskutečnit nějaká cvičení. Udělejte si domácí sestavu, která bude pro vaše tělo vhodná. Přestože je omezena možnost pohybu, na procházku jít smíte. Nasaďte si proto roušku a vyrazte do přírody. Pár kilometrů udělá s vaším tělem divy. A děti, které budou celý den doma, se alespoň trochu provětrají a budou tak lépe snášet další pobyt v jednom prostředí. O významu pohybu jsme psali třeba i v článku zde. Do odpočinkové fáze patří i hraní společenských her. Jen nezapomeňte na to, že v této situaci je zapotřebí mít i chvíle času pro sebe. Pravidelně proto střídejte aktivity rodinné s aktivitami soukromými.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve