Špatné soustředění, únava, brnění či tiky značí nedostatek důležitého minerálu

 Zdraví 
23. března 2020 12:15 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zbystřete, pokud vás více unavuje práce i běžné činnosti Depositphotos
Bolesti hlavy, brnění rukou, křeče nebo například pocit neklidných nohou mohou být způsobeny nedostatkem hořčíku ve vašem těle. Jedná se přitom jen o zlomek potíží, které vám absence této minerální látky může způsobit. V dalším stádiu u vás totiž mohou nastat závažné problémy s krevním tlakem či dokonce životu nebezpečná nepravidelnost srdečního rytmu.

Přitom stačí tak málo: dbát na vyváženou stravu a jíst potraviny bohaté na tento prvek. Naše tělo si hořčík samo nedokáže vyrobit a je odkázané na jeho příjem z potravy.  Tento čtvrtý nejčastější minerál totiž ovlivňuje funkci více než 300 enzymů, které se podílejí na nejdůležitějších metabolických procesech v organismu, působí antitoxicky, antistresově, protialergicky i protizánětlivě. Velmi důležitou roli má na správný srdeční rytmus, činnost střev, žlučníku, močového měchýře či při srážení krve. Klíčová je jeho role v psychických procesech.

Za nedostatek hořčíku si často můžeme sami

Denní potřeba hořčíku dospělého člověka je orientačně 300 - 400 mg. Nelze ovšem spoléhat na tabulky s množstvím tohoto prvku v potravinách. Je prokázáno, že využití hořčíku z potravy ovlivňuje mnoho faktorů. Patří mezi ně nevhodná úprava jídla, příjem zvýšeného množství cukrů, tuků, kofeinu a alkoholu či stres.

To lze shrnout do nepopulární formulky špatná životospráva. Správnému příjmu hořčíku by měli věnovat pozornost také sportovci a fyzicky pracující, ženy těhotné, kojící a v menopauze, lidé s vyšší psychickou zátěží až stresem. Čtěte také: Jste neustále vyčerpaní a nemůžete přijít na důvod? Mnoho z nás trápí nedostatek důležitého minerálu.

Jak poznat nedostatek hořčíku

V rané fázi není snadné rozpoznat absenci hořčíku. Projevovat se to může o něco větší únavou, než by mělo být obvyklé při vašich běžných činnostech. Po spánku nejste odpočatí, jako jste bývali dříve, cítíte se slabší, podráždění, může vás pobolívat hlava a tikat vám víčka. Druhá fáze má podobné projevy, jen se přidá brnění končetin, křeče lýtek či jiných svalů, migrény. Můžete cítít nestandardní srdeční rytmus, tedy arytmii.

Hořčík a civilizační choroby

Jak jsme již zmínili, hořčík se podílí snad na všech procesech v těle, není tedy překvapujícím zjištěním vědců, že jeho nedostatek souvisí s řadou civilizačních onemocnění, jako jsou cukrovka, obezita, infarkt, mrtvice nebo rakovina. Nutno podotknout, že tyto choroby nezpůsobuje deficit hořčíku, ale prokazatelně se podílí na jejich vzniku. Připomeňme také, že maximálnímu využití hořčíku v těle brání potraviny s vysokým obsahem vápníku, zinku a fosfátu, tedy tavené sýry, takzvané průmyslové polotovary, uzeniny, sladkosti, ale i bílá mouka.

Vhodné zdroje hořčíku

Mezi vydatné původce hořčíku patří z ovoce a zeleniny banány, datle, sušené meruňky, maliny a ostružiny, luštěniny, špenát a artyčoky, dále ořechy, zejména kešu, para a piniové, stejně jako populární kokos, mák, kakao, ryby, ale i kuřecí prsa nebo šťávy, především mrkvová, pomerančová a grepová.

Mezi významné zdroje hořčíku patří také minerální vody, ty ale nejsou samospásné. Jak radí lékaři, jejich konzumace by měla být přiměřená. Částečně lze přijímat hořčík i z doplňků stravy, ale jak jejich název napovídá, jsou to jen doplňky, které nenahradí pestrou a vyváženou stravu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve