Srovnání nejhorších epidemií a pandemií v historii lidstva. Zabily miliony lidí

 Zdraví 
23. března 2020 07:58 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Epidemie "Španělské chřipky" rozšířila po celém světě Depositphotos
V průběhu lidské historie tu byla řada nemocí, které zdecimovaly lidskou populaci, změnily průběh historie a někdy dokonce znamenaly konec celých civilizací. Zde je 10 nejhorších epidemií a pandemií, datovaných od pravěku po moderní dobu.

1. Pravěká epidemie, zhruba 3000 let před naším letopočtem

Zhruba v té době epidemie zničila prehistorickou vesnici v Číně. Těla mrtvých byla uskladněna v domě, který byl později spálen. Nebyla ušetřena žádná věková skupina, protože uvnitř domu byly nalezeny kostry mladistvých, mladých dospělých a lidí středního věku. Archeologické naleziště se nyní nazývá Hamin Mangha a je jedním z nejlépe dochovaných prehistorických nalezišť v severovýchodní Číně. Archeologické a antropologické studie naznačují, že k epidemii došlo rychle, na řádný pohřeb nebyl čas.

Před objevem Hamin Manghy byl na místě zvaném Miaozigou v severovýchodní Číně nalezen další prehistorický masový hrob, který se datuje zhruba do stejného časového období. Tyto objevy společně naznačují, že epidemie zpustošila celý region.

2. Mor v Athénách, rok 430 našeho letopočtu

Kolem roku 430, krátce po zahájení války mezi Athénami a Spartou, vypukla epidemie obyvatel Atén a trvala pět let. Podle některých odhadů je počet jejích obětí až 100 000 lidí. Řecký historik Thucydides napsal, že lidé v dobrém zdravotním stavu byli najednou napadeni virem, který způsobil záněty očí, krku, jazyka a zápach, který z napadených lidí vycházel.

3. Mor Římské říše, rok 180 našeho letopočtu

Když se vojáci vrátili z války do Římské říše, přinesli víc než kořist a vítězství. Mor, kterým mohla být epidemie neštovic, zlikvidoval armádu a možná zabil více než 5 milionů lidí v celé říši.

Mnoho historiků věří, že epidemie byla poprvé přinesena do Římské říše vojáky, kteří se vraceli domů po válce proti Parthii. Epidemie přispěla do říše nestabilitu a nakonec přispěla k jejímu konci.

4. Černá smrt, 1346 - 1353

Černá smrt putovala z Asie do Evropy, kterou zdevastovala. Některé odhady naznačují, že zničila více než polovinu evropské populace. Bylo to způsobeno kmenem bakterie Yersinia pestis, který je dnes pravděpodobně vyhynulý a na infikovaných hlodavcích byl rozšířen blechami. Těla obětí byla pohřbena v hromadných hrobech.

Mor ale změnil průběh evropské historie k lepšímu. S tolika mrtvými bylo těžší najít pracovníky, což přineslo lepší odměnu za práci a konec evropského nevolnictví.

5. Epidemie Cocoliztli, 1545 - 1548

Infekce, která způsobila epidemii cocoliztli, byla formou virové hemoragické horečky, která zabila 15 milionů obyvatel Mexika a Střední Ameriky. U populace již oslabené extrémním suchem se tato nemoc ukázala jako naprosto katastrofická. Slovo Cocoliztli je aztécké slovo pro škůdce.

Nedávná studie, která zkoumala DNA z koster obětí, zjistila, že byly infikovány poddruhem Salmonella známým jako S. paratyphi C, který způsobuje enterickou horečku, kategorii horečky, která zahrnuje tyfus.

6. Chřipková pandemie, 1889 - 1890

V moderním průmyslovém věku nová dopravní spojení usnadnila chřipkovým virům migraci. Za pouhých několik měsíců se tato choroba rozšířila po celém světě a zabila 1 milion lidí. Trvalo jen pět týdnů, než epidemie dosáhla maximální úmrtnosti.

Nejčasnější případy byly hlášeny v Rusku. Virus se rychle rozšířil po celém Petrohradě, než se rychle vydal po celé Evropě a po celém světě, a to navzdory skutečnosti, že letecká doprava tehdy neexistovala.

7. Španělská chřipka, 1918 - 1920

Odhaduje se, že se 500 milionů lidí stalo obětí španělské chřipky. Jedna pětina z nich zemřela, přičemž některé domorodé komunity vymřely. Šíření chřipky a smrtelnost byly posíleny stísněnými podmínkami vojáků a špatnou válečnou výživou, kterou zažilo mnoho lidí během první světové války.

8. Asijská chřipka, 1957 - 1958

Pandemie asijské chřipky byla dalším globálním projevem samotné chřipky. Díky svým kořenům v Číně si tato choroba vyžádala více než 1 milion životů. Virus, který způsobil pandemii, byl směsí virů ptačí chřipky.

Centra pro kontrolu a prevenci nemocí poznamenávají, že se tato choroba rychle rozšířila a byla ohlášena v Singapuru v únoru 1957, v Hongkongu v dubnu 1957 a v pobřežních městech Spojených států v létě 1957. Celkový počet obětí byl více než 1,1 milionu na celém světě se 116 000 úmrtími ve Spojených státech.

9. Pandemie a epidemie AIDS, 1981 - současnost

Od chvíle, kdy byl poprvé identifikován, si AIDS vyžádal odhadem 35 milionů životů. HIV, což je virus způsobující AIDS, se pravděpodobně vyvinul z viru šimpanze, který se ve dvacátých letech 20. století přenesl na lidi v západní Africe. Virus prošel světem a AIDS byl pandemií na konci 20. století. V současné době žije v subsaharské Africe asi 64 % z odhadovaných 40 milionů žijících s virem HIV.

10. Pandemie prasečí chřipky H1N1, 2009 - 2010

Pandemie prasečí chřipky v roce 2009 byla způsobena novým kmenem H1N1, který vznikl v Mexiku na jaře 2009 a poté se rozšířil do zbytku světa. Podle odborníků za jeden rok virus infikoval až 1,4 miliardy lidí na celém světě a zabil mezi 151 700 a 575 400 lidmi.

Pandemie chřipky v roce 2009 postihla především děti a mladé dospělé a 80 % úmrtí bylo u lidí mladších 65 let. To bylo neobvyklé, většina kmenů chřipkových virů, včetně těch, které způsobují sezonní chřipku, totiž způsobuje nejvyšší procento úmrtí lidí ve věku 65 let a starších.

Lidé ale byli během své historie zasaženi ještě nejméně deseti dalšími velkými epidemiemi a pandemiemi, které usmrtily miliony lidí. Mezi ty nedávné patří epidemie Eboly a pandemie viru Zika. Dále čtěte: Zda máte COVID-19, napoví hlen.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve