Koronavirus ulpívá i na bankovkách. Peníze ale v mikrovlnce rozhodně nedezinfikujte

 Ostatní 
24. března 2020 10:07 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Peníze mohou být zdrojem přenosu nemocí Depositphotos
V souvislosti s pandemií koronaviru se v poslední době hodně mluví o tom, zda nemohou být infikované i bankovky a případně jak tento problém řešit. Ano, je pravdou, že i peníze mohou přenášet koronavirus. Česká národní banka ale k jejich dezinfekci přistoupit nehodlá.

Virus chřipky přežívá na bankovkách až 17 dní a zůstává po celou tuto dobu infekční. V Singapuru výzkumníci přišli na to, že na některých z bankovek přebývá tolik bakterií jako na podrážce bot nebo na záchodovém prkénku. Vzhledem k tomu, že koronavirus je vysoce nakažlivý, dá se předpokládat, že se lze nakazit i při manipulaci s penězi.

Některé státy proto omezují hotovost a hotovostní platby. Například Americká centrální banka počátkem tohoto měsíce nařídila karanténu fyzickým dolarům, jež stáhla z Asie za účelem jejich začlenění do oběhu v USA. Nezašla ovšem tak daleko jako pobočka čínské centrální banky v provincii Kuang-tung, jež přistoupila dokonce k ničení a fyzické likvidaci peněz, které obíhaly v rizikovém prostředí typu nemocnic či tržnic s potravinami.

Na mikrovlnku zapomeňte

Není divu, že mnozí lidé horečně přemýšlejí, jak si bankovky dezinfikovat. Pokud vás ale napadne zbavit se virů na bankovkách v mikrovlnce, rychle na to zapomeňte. Vyzkoušela to už jedna Číňanka a nedopadlo to dobře. Do mikrovlnné trouby dala více než 3  000 jüanů, což je v přepočtu více než 10 tisíc korun. Bankovky jí ale málem uhořely. Sice si je šla pak vyměnit do banky, ta jí ale vzhledem k silnému poškození vyplatila jen asi třetinu jejich hodnoty.

Bankovky nižší hodnoty trpí více

Z některých studií vyplývá, že bankovky nižší nominální hodnoty jsou rizikovější. Jak uvedl český ekonom Lukáš Kovanda, přišla na to například předloňská studie zkoumající míru kontaminace ugandského oběživa. Starší studie ze Spojených států, publikovaná v roce 2002, podrobila rozboru bankovky nízké denominace, konkrétně jednodolarovky. Dospěla k závěru, že patogenní nebo potenciálně patogenní organismy, včetně těch způsobujících žloutenku nebo zápal plic, přenáší hned 94 procent z těchto jednodolarovek.

ČNB dezinfekci nechystá, je to moc drahé

Česká národní banka už v půli března prohlásila, že neplánuje žádná speciální opatření v oblasti nakládání s hotovostí. Poukazuje na to, že lidé, kteří denně pracují s hotovostí, nevykazují vyšší nemocnost než ostatní. Podle tuzemských bank je dezinfekce hotovosti náročným procesem, na který ani nemají prostředky.

Podle hygieniků není důvod k obavám. Je podle nich velmi důležité dodržovat základní hygienická pravidla, zejména si pravidelně umývat ruce. Virus se totiž šíří hlavně kontaktem s nakaženým člověkem. Z bankovek v peněžence na vás nijak nepřeskočí. Virus se musí dostat k ústům, nosu nebo očím. Do těla se tedy dostane přes ruce a riziko roste s tím, jak dlouho zůstávají ruce nemyté a jak často se lidé dotýkají svého obličeje nebo jídla špinavýma rukama.

Stejný názor zastává i Světová zdravotnická organizace. Ta také doporučuje, aby si lidé po manipulaci s bankovkami umyli ruce, to je ale obecná rada po kontaktu se všemi věcmi, kterých se mohl dotknout i někdo další. Tedy například klikami na dveřích nebo madly v hromadné dopravě. O tom, jak si správně umývat ruce, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47