Díky legendárnímu filmu Kulový blesk byl vynalezen airbag

 Retro 
30. srpna 2020 09:57 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Airbagy se tehdy ještě běžně v autech nepoužívaly ČT
Komedie Kulový blesk byla natočena v roce 1978, tedy v dobách tuhého socialismu. A s velkým úspěchem se napříč televizními stanicemi vysílá dodnes.

Málokdo ale tuší, že díky tomuto filmu byl vlastně vynalezen airbag. Ovšem tak trochu tím naším českým cimrmanovským způsobem.

Airbagy se tehdy ještě běžně nepoužívaly ani ve světě

Je to tak. V době natáčení filmu automobilové airbagy sice ve světě, tedy tom kapitalistickém, již existovaly, ale běžně se nepoužívaly. Automobilky je na konci sedmdesátých let montovaly jen do opravdu luxusních vozů a limuzín. Ale ve filmu Kulový blesk jeho režisér Ladislav Smoljak airbagy použil, a to dokonce jako součást scénáře, podle něhož airbag vynalezla filmová postava doktora Severína.

Film ale proslul především díky svému tématu složité výměnu bytů. V době svého vzniku to byla pro většinu obyvatel tehdejšího Československa velká otázka. Bytů bylo málo a velká sídliště teprve vznikala. Ostatně film samotný se také částečně natáčel na tehdy novém pražském sídlišti Prosek.

Diváci samozřejmě dodnes kvitují i humor samotného filmu, díky kterému měli tvůrci problémy se schválením scénáře. Nakonec ho ale dostali, a jak tvrdí herečka Daniela Kolářová, dokonce se do něj nakonec podařilo propašovat i to, co nebylo schváleno.

I Kulový blesk má svoje legendární hlášky

Většina kultovních socialistických komedií se vyznačuje nesmrtelnými hláškami a Kulový blesk není výjimkou. Asi tou nejznámnější je ta, kterou pronese postava paní Jechové: "To je pěkná půdička… Tady se mi to bude věšet."

To herečka Daniela Kolářová si ale zapamatovala jiný výraz babičky Jechové. "Když se řekne Kulový blesk, tak se mi na první dobrou vybaví mašinka se slivovicí, kterou měl pan Smoljak v bytě. A z hlášek mě vždycky dostane výraz "směroplatný", který říká babička Jechová," vzpomíná herečka.

Ta při natáčení této legendární komedie samozřejmě netušila, že ji budou diváci milovat i o čtyřicet let později. "Ne, to netušíte nikdy. Ani nemůžete. I když se vám scénář líbí, tak to neznamená, že se bude líbit lidem. Nechci být nostalgik, ale mám pocit, že tím, že se filmy točily v nepřirozených podmínkách, v prostředí totality a cenzury, tak si tvůrci museli dávat daleko větší pozor na propracovanost scénářů. I co se týče vystavění humoru, který byl daleko inteligentnější,“ tvrdí Kolářová o filmu, který si český národ tolik oblíbil. Dále čtěte: Tomuto socialistickému pomníku se přezdívalo fronta na maso.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod