Batoh vs. kufr: Jak vybrat správné zavazadlo na dovolenou?

 Ostatní 
24. dubna 2019 12:59 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na cesty je třeba vybrat vhodné zavazadlo Depositphotos
Na dovolenou se těší asi úplně každý, totéž se ale nedá říct o činnosti, která tomu předchází - balení věcí na cestu. Mnohdy se lidé snaží vecpat potřebné věci do kufru, na kterém doslova klečí, aby jej mohli zavřít. Jenže takový nápor zip často nevydrží a rozbije se v tu nejméně vhodnou chvíli. Patáliím lze předejít vhodným výběrem cestovního zavazadla.

V prvé řadě si musí člověk v hlavě srovnat, co od svého zavazadla očekává a na jaký typ cesty se vydává. Důležité je i to, jak dlouho cesta potrvá nebo jakými dopravními prostředky se budete přemisťovat. Těžko si vezmete na horský výšlap kufr a pokud si pro změnu k moři vezmete batoh, budou vaše věci po příjezdu vypadat opravdu příšerně a bez žehličky se neobejdete.

Všem problémům lze předejít, ujasníte-li si, co od svého zavazadla očekáváte. Na jaký typ cesty se chystáte? Jak bude dlouhá? Jakými dopravními prostředky se budete přemisťovat? Právě volba mezi batohem a kufrem je zřejmě nejdůležitější.

Batoh vs. kufr

Oba dva základní druhy zavazadel, tedy batoh a kufr, mají své přednosti i nevýhody. Vliv na to má fakt, že každé z nich je určeno pro trochu jiný způsob cestování. Vůbec nejlépe uděláte, když si pořídíte obojí, pak vás totiž nemůže nic zaskočit.

Výhody a nevýhody batohu

Chystáte-li se spíše do přírody a pojedete hlavně vlakem či autobusem, vsaďte na batoh. Do přepravních skříněk v dopravních prostředcích ho stlačením lépe uložíte. Pokud ho výrazně nepřetížíte a má dobře řešenou nosnou konstrukci (ta je opravdu důležitá), budete se s ním cítit velice pohodlně. Navíc máte obě ruce volné pro držení mobilu, fotoaparátu či mapy.

Batoh ovšem není nezničitelný, ani všemocný. Mějte na paměti možnost poškození jeho citlivějších součástí jako popruhy a ucho pro přenášení necitlivou manipulací, např. pracovníky letištního personálu. Určitě v něm ani nepřevezete všechno oblečení bez jediného pomačkání. Více o tom, jak vybrat batoh pro horskou turistiku, jsme psali zde.

Výhody a nevýhody kufru

Košile, blůzky, kalhoty - všechny tyto kousky z vašeho šatníku do kufru zabalíte přehledně a především je v původním (vyžehleném) stavu také vybalíte. Kufry jsou velice pevné a objemné, hodí se hlavně pro cestování na dlouhé vzdálenosti a na dlouhé časové intervaly. Díky kolečkům jejich přepravu po rovném povrchu zvládne hravě i vaše prababička.

Při cestování s kufrem máte ovšem k dispozici jen jednu ruku - ta druhá musí neustále držet a ovládat kufr. A mějte na paměti, že pokud budete muset s kufrem překonat nerovný terén, bude to skutečně náročné. V obzvláště hrbolatém terénu můžete kolečka zničit raz dva. Je také hůře skladný a v tlačenicích velkoměst poměrně nepraktický.

Druhy kufrů

Naprostá většina současných moderních kufrů se vyrábí z textilu nebo ve formě „skořepiny“. Co je charakterizuje, v čem se od sebe liší a jaké jsou jejich výhody?

K výrobě skořepinových kufrů se používají plasty, případně hliník. Díky tomu se pyšní pevností, nepromokavostí a rychlou očistou.

Textilní kufry se dělají hlavně z polyamidu, nylonu či polypropylenu. Často obsahují různé kapsy a přihrádky včetně prostoru pro notebook. Speciální obvodový zip (tzv. expandér) dokáže zvětšit objem až o čtvrtinu. Pozor ale na jejich promokavost (vyplatí se impregnace), náročnější údržbu a náchylnost k mechanickému poškození.

Velikosti kufrů

Na výběr jsou obvykle tři základní velikosti kufrů. Nejmenší (S, označované též cabin baggage) mají rozměr 55 x 40 x 20 cm (včetně koleček) a hodí se na krátké cesty (do pár dnů). Středně velký kufr (M) s rozměry od 60 do 80 cm výšky skvěle poslouží na cestách kolem jednoho týdne. A největší otesánky (L) využijete na opravdu dlouhé dovolené.

Kufru se čtyřmi kolečky se říká spinner (vyniká jednoduchou manipulací) a kufr se dvěma kolečky se označuje upright a jeho hlavní výhodou je, že vám na šikmé ploše neujede.

Vybavení kufrů

Jedním ze základních požadavků na kufry je – zvláště při cestování letadlem – jejich bezpečnost. Nejen tu zajistí vhodné příslušenství. Rozumným řešením je TSA zámek. Patří k výbavě každého lepšího kufru, nebo ho lze přikoupit samostatně. Umožňuje jeho spolehlivé uzamčení a zároveň dovoluje odemčení pracovníky bezpečnostních služeb na letišti bez jakýchkoliv škod.

Kufry zakoupíte i s celou řadou dalších praktických doplňků. Vestavěná ramínka a obaly na šaty poslouží k přepravě oblečení, do různých polstrovaných kapes uložíte notebook či fotoaparát apod.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve