Osteoporóza: Ohroženy nejsou jen starší ženy. Kdy hrozí, že postihne vás?

 Zdraví 
22. dubna 2019 14:00 / Monika Thomsonová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Pravděpodobnost, že osteoporóza zasáhne také vás, není zrovna zanedbatelná Shutterstock
Řídnutí kostí je všeobecně známá nemoc přisuzovaná především starším ženám. Jenže ona se může vyskytnout i u žen mladých, nebo i u mužů. Častěji se tak děje u lidí trpících některými nemocemi, které mají spojitost s osteoporózou.

Řídnutí kostí je do určité míry dědičnou záležitostí. Pokud se tedy u vašich předků ve vyšším věku vyskytovaly zlomeniny, dávejte si dobrý pozor. Pravděpodobnost, že osteoporóza zasáhne také vás, není zrovna zanedbatelná.

To, kolik kostní hmoty máme, je ze tří čtvrtin vysvětlitelné geneticky. Byla odhalena řada genů, které v některých rodinách odpovídají za vyšší množství kostní hmoty, jindy naopak za osteoporózu. Nejde však jen o jediný gen. Mechanická odolnost kostí je nezbytná pro zachování života. Je proto zajištěna mnoha geny, které se mohou vzájemně zastupovat.

Geneticky je ostatně dáno nejen kolik kostní hmoty se vytvoří v dětství a dospívání, ale i jaký tvar a rozměry má kost nebo jak rychle ubývá po přechodu u žen. Geneticky je podmíněna také tvorba receptorů odpovědných za vstřebávání vápníku, který je pro zdravé a silné kosti nezbytný.

Za jakou dobu se kost obmění?

Kost je metabolicky velmi aktivní tkání. Má nejen mechanické funkce a vytváří prostor pro kostní dřeň, ale slouží jako zásobárna životně nezbytných minerálů, zejména vápníku. Kost se proto musí pravidelně obnovovat, v dospělosti se kompletně přestaví průměrně během každých deseti let.

Tato obnova předpokládá odstraňování poškozených úseků kosti a potom vyplňování vzniklých defektů novou zdravou kostní hmotou. Obnovu kosti zajišťují specializované kostní buňky. Díky takové pravidelné obnově zůstávají kosti nejen tvrdé, ale také dostatečně pružné.

Co ovlivňuje obnovu kostí?

  • genetické dispozice
  • výživa, zejména příjem vápníku a vitaminu D
  • hormonální faktory – především produkce hormonů štítné žlázy a nadledvin
  • fyzické aktivita, přesněji mechanické zatěžování

Špatné vstřebávání vápníku je problém

Dodat tělu dostatek vápníku v mléčných a jiných potravinách nepředstavuje pro zdravého člověka problém. Někdy ale organismus využít vápník ze stravy prostě neumí. 

Aby naše tělo dokázalo vstřebávat potřebné množství vápníku, musí mít dostatek vitaminu D. Ten se vytváří v kůži působením slunečního záření. Menší část pak získáváme z potravy. Poté vitamin D čeká přeměna v ledvinách a následně v játrech. Teprve pak se vitamin D stává aktivním a dokáže zvyšovat vstřebávání vápníku z potravy. Všechny okolnosti narušující cestu vitaminu D proto ovlivňují nepřímo také vstřebávání vápníku a následně i zdraví vašich kostí.

Jak jste na tom vy?

Ke zjištění osteoporózy neboli řídnutí kostí se využívá kostní denzitometrie, metoda založená na stanovení hustoty kostní tkáně a určení obsahu minerálů v kostech. Máte-li tedy podezřele často nějakou zlomeninu nebo naštípnuté kosti a kůstky, měl by vás ošetřující lékař nechat touto metodou vyšetřit. (Dále čtěte: Chcete mít pevné a zdravé kosti po celý život? Máme pro vás jednoduchý recept).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod