Jak si doma jednoduše připravit klíčky plné chuti a vitaminů?

 Zdraví 
21. dubna 2019 06:50 / Kateřina Kofroňová
  1
📷
11 fotografií v galerii
Výhonky jsou zdraví prospěšné a navíc velmi chutné Depositphotos
S příchodem jara se v přírodě vše probouzí k životu a nastupuje typická jarní únava. Většina z nás má proto potřebu dobít baterky, k čemuž nám dopomůžou právě doma naklíčená semínka. Nejenže jsou klíčky velmi chutné, ale jsou také plné vitaminů a minerálů, které obzvlášť v tomto období tolik potřebujeme.

Naklíčená semínka jsou vyloženě vitaminovou bombou. Účelem klíčení je totiž navýšení obsahu živin, které jsou potřeba pro následný růst rostliny. Klíčky tudíž obsahují ohromné množství vitaminů, minerálů, přírodních cukrů, enzymů, nenasycených mastných kyselin a také v nich najdete vysokou koncentraci bílkovin. Jsou navíc lehce stravitelné.

Jaká semena klíčit

Klíčit můžete prakticky všechna neloupaná potravinářská semena – tedy luštěniny, obiloviny a olejniny. Nejjednodušší je na klíčení řeřicha, ale i hořčice či vojtěška chutná skvěle. Skvělé ke klíčení jsou rovněž luštěniny jako například čočka, fazolky mungo, hrách a cizrna. Krásně vám vyklíčí i špalda, oves, žito, ječmen, pohanka, ale dokonce i semínka slunečnice. 

Na klasické fazole však zapomeňte, jelikož obsahují látky, které jsou při větší konzumaci jedovaté. Fazole proto konzumujte vždy pouze vařené, jelikož varem se škodlivé látky ničí.

Správný výběr rozhoduje

Vždy vybírejte pouze kvalitní a chemicky neošetřená semena. Ve specializovaných prodejnách se zdravou výživou můžete dokonce koupit semínka, která jsou ke klíčení přímo určená. Určitě pro ně nechoďte do zahradnictví, protože byste mohli koupit semena k sadbě. Ta jsou právě namořená a ke konzumaci naprosto nevhodná.

Existují ale i druhy, které vám zkrátka nevyklíčí. Patří mezi ně například lněné semínko, kešu a další ořechy jako pekanové, vlašské nebo paraořechy. Naopak třeba mandle vyklíčí už po 12 hodinách.

Než začnete s klíčením

Dříve, než se pustíte do samotného klíčení, je nutné semínka nejprve namočit. Doba namáčení se liší dle jednotlivých druhů semen, ale když je namočíte přes noc, bude to pro většinu z nich dostačující. Druhý den je řádně propláchněte pod tekoucí vodou a můžete začít.

Postup klíčení

Pro klíčení je důležité, aby semínka nestála ve vodě, ale aby po celou dobu klíčení zůstávala vlhká. Nesmí vám tedy ani zaschnout. Nejlépe se vám budou klíčky pěstovat v tzv. nakličovací misce, ale postačí vám i cedník či síto, které přikryjete. Můžete použít i skleněnou lahev, na kterou připevníte gumičkou plátýnko místo víčka, aby mohla přetéci přebytečná voda.

Semínka je důležité 2 - 3x denně proplachovat. Pokud jste zvolili skleněnou lahev, naplňte ji vodou, nechte chvíli přetékat a poté otočte dnem (s plátýnkem) vzhůru. V případě cedníku jen propláchněte, voda odteče hned sama. Potom už jen položte nádobu tak, aby mohla semínka dýchat. Nikdy ji ale neumisťujte na přímé slunce. V kombinaci s teplem by se vám mohla semínka i uvařit.

Kdy sklízet

Obecně můžeme klíčky konzumovat po 2 - 5 dnech, ale samozřejmě záleží na druhu. Klíčky klidně v průběhu klíčení ochutnávejte. Mladší klíčky mají sladkou chuť, starší pomalu hořknou. Konzumovat je můžete buď v syrovém stavu, ale vhodné jsou i k přípravě teplých pokrmů. (Dále čtěte: Vyhněte se potravinám, které našemu zdraví i postavě zaručeně škodí).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47