Jak vyléčit bolestivé akné na zádech? Stačí několik malých změn

 Krása 
23. dubna 2019 16:17 / Monika Thomsonová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Někdy stačí velmi málo a akné na zádech může být minulostí Shutterstock
S akné dennodenně bojují miliony lidí každého věku a určitě netrápí jen mladé a dospívající. Ve většině případů se vyskytuje na obličeji. Podle dermatologů ti, kteří mají nebo měli akné na obličeji, jsou náchylní i na bolestivé a nepříjemné akné na zádech. A přitom někdy stačí velmi málo a akné na zádech může být minulostí i pro vás.

Jak vůbec akné vzniká? Akné je výsledkem ucpaných pórů, ve kterých se hromadí odumřelé buňky, nadbytečný maz a bakterie. Tehdy se vytvoří zánět a my vidíme na pokožce vyrážku s bílou či černou hlavičkou. Když už víme, jak se akné tvoří, řekneme si, proč vlastně vzniká.

Co může za vznik akné?

  • V některých případech za všechno může genetika, tedy akné může být rodinnou záležitostí.
  • Vznikat však může i ze stresu nebo z potu pod těsným oblečením.
  • Akné na zádech trápí především teenagery a většinou se tak děje kvůli hormonálním změnám, které se odehrávají v jejich organismu v souvislosti s dospíváním.
  • Akné mohou způsobovat i léky, zejména antidepresiva.
  • Ke zhoršení akné ale může přispět i špatný jídelníček.

Jak se zbavit akné na zádech? 

Před tím, než se svým akné navštívíte dermatologa, zkuste nějaký čas praktikovat pár změn, díky kterým možná vyřešíte svůj problém sami, bez nutnosti užívání léků či speciálních krémů.

  • Po cvičení nebo jiné tělesné námaze se vždy osprchujte. A hned! Hygienu po aktivitách, při kterých se potíte, neodkládejte. Právě pot v pórech způsobuje vznik akné. Nezapomínejte ani na pravidelné praní vašeho sportovního nebo pracovního oblečení.
  • Noste volnější oblečení. Takové, které příliš nepřiléhá na zádech. To platí zejména pro teplé letní měsíce. 
  • Dlouhé vlasy jsou nepřítel. Pokud máte dlouhé vlasy sahající až na záda, noste je v ohonu, a to alespoň dokud se vám akné nezlepší. Dejte si pozor i při mytí vlasů. Šampony a kondicionéry obsahují mnoho přísad, které jsou blahodárné pro zdraví vlasů, ale mohou silně ucpávat póry.
  • Záda s akné potřebují důkladnou péči a zejména pravidelný peeling, který se postará o odstranění odumřelých buněk a nečistot z pórů pokožky. K peelingu však přistupujte rozumně - maximálně dvakrát týdně a zvolte spíše jemnější peeling, aby nedošlo k podráždění kůže.
  • Na kosmetice záleží. Vše, co si aplikujete na záda, musí projít přísnou kontrolou složení. Neměli byste si na něj dávat produkty s olejovými přísadami. Tělové nebo opalovací krémy volte ty s lehčí konzistencí a spíše na vodní bázi, které nedráždí, ale uklidňují.

Správná životospráva

Akné na zádech je sice nepříjemné, ale ve většině případů jedná o řešitelný kožní problém. Často zabírá zavedení výše uvedených změn, ale někdy kůži vadí i špatná životospráva. Dermatologové doporučují z jídelníčku vysadit co nejvíce jídel s vysokým glykemickým indexem, jako jsou slazené nápoje, sladkosti, bílé pečivo, těstoviny i rýže. Váš jídelníček pro zlepšení akné na zádech by měl naopak obsahovat více libového masa, bílkovin, ovoce a celozrnných potravin.

Pokud problémy s akné zad neustávají ani po delší době kdy shora uvedená pravidla aplikujete, může jít o problém, který musí řešit lékař. Navštivte proto dermatologa, který vám nasadí vhodnou léčbu šitou na míru. O tom, co všechno dokáže přírodní péče v boji s akné, jsme psali před časem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod