Jak zpracovat vykoledovaná vejce
Zvyk jíst na jaře vajíčka není sám o sobě vůbec špatný. Vejce jsou plná živin, která jsou nachystána pro správný rozvoj kuřete. Vědci dokonce odhalili ve vejcích látky, které umí bojovat proti rakovině. Určitě také není pravda, že by konzumace vajec stála za vysokým cholesterolem, nebo že maximální přípustné množství snězených vajíček jsou tři za týden. To už bylo dávno překonáno. Ale přece jen platí, že všeho moc škodí, a hlavně nelze jíst celý týden jen vejce.
Jak dlouho vařená vejce vydrží
Pokud necháte vajíčka na stole, pak jejich výdrž není dlouhá. Do druhého dne byste se s nimi měli vypořádat. V lednici se ale můžete dočkat pěti až deseti dnů, což už je poměrně příjemné číslo, které umožní získanou dávku zpracovat. Vejce je vlastně taková konzerva. Je přece určeno k tomu, aby něco vydrželo a aby z něho vznikal nový život.
Inspirace pro využití
Vedle přímé konzumace vařených vajec a vajíčkového salátu doporučujeme přidávat vajíčka do různých pomazánek. Může jít o pomazánky, kde budou dominovat docela jiné chutě. Vedle česneku tak můžete uplatnit mnoho vajec v pomazánce rybičkové, šunkové, celerové či mrkvové.
Vajíčka můžete pokrájet do omáčky, kterou podáváte k masu. Vejce samozřejmě patří k čočce, fazolím nebo také k fazolkám na smetaně, které se podávají s bramborem. Nezapomeňte na možnost vyrobit si vaječnou tlačenku. Výborným nápadem jsou také vejce v aspiku. Aspik totiž zabrání přístupu vzduchu a uchováte-li ho v lednici, vejce dále konzervuje a prodlužuje tak jejich životnost.
Při pomlázce se zaměřte na vejce, která mají svůj původ v domácích chovech. Jsou mnohem kvalitnější a je z nich větší zdravotní užitek. Více o tom najdete v článku zde.
Nebuďte sobci
Možná máte ale vykoledovaných vajec tolik, že je opravdu nemůžete sníst. Vezměte je proto tak jak jsou, případně z nich udělejte nějaké jednoduché chutné jídlo a zaneste je potřebným. Bezdomovci, kteří žijí na ulici nebo lidé, kteří nemají prostředky na zakoupení potravin, si rádi vezmou to, co vám přebývá.