Kožní výrůstky jsou nevzhledné a opticky přidávají roky navíc. Jak je odstranit a co rozhodně nikdy nedělat

 Krása 
21. února 2021 13:05 / Ema Maxová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Hlavní výhodou laserového ošetření je přesnost Depositphotos
Kožní výrůstky jsou útvary na kůži různého typu a tvaru. Obvykle se objevují na krku, v podpaží, na slabinách, stehnech, očních víčkách nebo pod prsy. Nejčastěji se jedná o fibromy, keratózy, bradavice a milie. Ty neškodné se dají snadno odstranit speciálním laserem. Zákrok je bezbolestný, navíc není časově náročný a rekonvalescence je krátká.

Kožní výrůstky většinou nebolí, nejsou karcinogenní, ale na kráse nikomu moc nepřidají. Zkrátka jsou neestetické a komplikují nám život. Obecně platí, že čím jste starší, tím se na vaší pokožce mohou tyto výrůstky objevovat častěji. Vyšší riziko vzniku arcochordonů mají i diabetici, lidé s nadváhou, těhotné ženy či lidé s HPV (papillomavirusem). 

Neriskujte, odstraňte výrůstky bezpečně

Lidé využívají různých metod, pomocí kterých si kožní výrůstky odstraňují sami doma. Daleko bezpečnější je však zbavit se nežádoucích kožních výrůstků pomocí vysokovýkonného erbiového (Er:YAG) či CO2 laseru.

Tyto lasery jsou velmi jemným typem operačního přístroje, který je určen k odstranění vrásek kdekoliv na obličeji, zejména v okolí úst a očí, a dále právě k odstraňování nejrůznějších kožních výrůstků kdekoliv na obličeji či na těle.

Přístroj odstraní kožní výrůstky, jako např.:

  • některá mateřská znaménka
  • milie, 
  • cystičky
  • stopkaté kožní výrůstky
  • fibromy
  • papilomy
  • bradavice
  • některé pigmentové skvrny
  • stařecké pigmentace a keratózytukové uloženiny kolem očí – xanthelas
  • některé typy kožních nádorů

Pokud se vám z ničeho nic začaly na těle tvořit některé vystouplé výrůstky, které vám ubírají na kráse, není to problém. Vyhledejte odbornou pomoc a zbavte se jich během pár minut.

„Tato moderní laserová technika je vhodná v případech, kdy chceme docílit hojení bez viditelných jizev, nebo kde lze při použití jiné techniky očekávat vznik nevzhledných jizev. Odpadá přitom šití rány a v některých případech dokonce i injekční znecitlivění. I z projevu ošetřeného touto laserovou technikou lze provést histologické vyšetření,“ vysvětlila primářka kliniky LaserPlastic MUDr. Marta Moidlová.

„Hlavní výhodou laserového ošetření je přesnost, minimální krvácení, ničení infekčních zárodků a rychlé hojení, zanechávající při dodržení všech podmínek jen zanedbatelné stopy,“ doplnila doktorka Moidlová, průkopnice v estetické dermatologii.

Jak odstranění výrůstku probíhá

Účinek laseru spočívá v postupném odpařování jednotlivých vrstev pokožky. Laser produkuje velmi silný přesně zaměřený světelný paprsek, který cíleně zasáhne pouze to ložisko, které chceme odstraňovat. Výkon se provádí v jednom či několika sezeních (dle druhu projevu, který chceme odstranit, jeho rozsahu a hloubce, lokalitě, charakteru a typu kůže, genetické dispozice, věku, stupni postižení atd).

Zákrok není bolestivý a hojení je rychlé

Samotné odstranění výrůstků laserem je bezbolestné. Můžete pociťovat lehce pocit palčivosti či štípání. U větších projevů či plošných zákroků je lepší využít přiměřený způsob znecitlivění.

Hojení probíhá většinou vytvořením stroupku, je nutno vyčkat jeho samovolného odloučení a nestrhávat jej předčasně.

Přesným dodržením pokynů lékaře po ošetření předejdete nežádoucím komplikacím, jako jsou jizvení, zesvětlení, nebo ztmavnutí kůže, delší doba hojení apod.

Důležité upozornění 

Pokud máte výrůstek, který krvácí, svědí nebo mění barvu, okamžitě vyhledejte lékaře.

Rada na závěr

Ať už se rozhodnete podstoupit aplikaci  jinou kosmetickou procedurou, vsaďte na profesionální kliniku a dbejte na výběr lékaře, který vám zákrok provede. Před tímto laserovým výkonem je nezbytné posouzení odstraňovaných kožních projevů zkušeným kožním lékařem orientujícím se i v laserových výkonech. Zvážit výhody a nevýhody různých technik odstranění či ošetření kožního problému a doporučit individuálně nejvhodnější z nich. Psali jsme také: Dvě základní chyby, kvůli nimž vypadá naše tvář unavenější.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47