Jak ochránit semišové boty před rozbředlým sněhem i vodou

 Móda 
21. února 2021 10:56 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Semišové boty v zimě potřebují zvýšenou péči Depositphotos
Sníh začíná pomalu tát a zejména ve městech se tvoří nevítaná směs sněhu, vody a zbytků posypové soli. A to samozřejmě ze všeho nejméně svědčí semišovým botám. I před tímto obvyklým zimním marastem ale můžete semiš pohodlně ochránit.

Semišové boty obecně potřebují v zimě více péče než ty kožené. Ty stačí před zimou pořádně impregnovat, zatímco semiš je potřeba ošetřovat pravidelně v průběhu celé zimy.

Impregnace je základ

I u semišových bot ale platí, že základem všeho je kvalitní impregnace. Jde o jednoduché a velmi efektivní preventivní opatření před nástrahami zimních měsíců. Stačí boty jen ošetřit tím správným impregnačním sprejem, tedy tím, který je určený pro semišovou obuv.

Pokud jste ale svoje semišové boty zrovna nevybalili z krabice a už je tedy nějakou dobu nosíte, rozhodně je nemůžete jen tak nastříkat sprejem. Semišová obuv potřebuje před impregnací pořádně vyčistit pomocí kartáčku s měkkým vlasem a teprve poté je připravena na impregnaci.

Sprejem po vyčištění kartáčkem boty postříkejte ze vzdálenosti zhruba dvaceti centimetrů a nechte samozřejmě řádně zaschnout. Důležité je vědět, že během zimy je semišové boty vhodné čistit a impregnovat zhruba každé dva až tři týdny v závislosti na intenzitě nošení.

Pravidelně odstraňujte nečistoty

Jak už bylo řečeno, semiš je mnohem citlivější materiál než kůže, takže pokud chcete, aby vaše semišové boty vydržely co nejdéle, musíte jim věnovat řádnou péči.

Pokud budete semišové boty během zimy pravidelně impregnovat, budete je jemným kartáčkem také pravidelně čistit. Někdy to ale nestačí, protože semiš rád chytá mnohé nečistoty a pokud byste je nečistili pravidelně, už byste se jich také nemuseli zbavit.

Proto obuvníci doporučují na semiš používat také čisticí gumu na drsné kůže, kterou seženete ve většině prodejen s obuví. Tou je vhodné čistit jakékoliv nečistoty, které se do semiše dostanou, ideálně okamžitě.

Na semiš naštěstí existuje řada čisticích přípravků, kromě kartáčku či gumy můžete vyzkoušet také čisticí ubrousky a i u jemných kartáčků na semiš můžete vybírat z mnoha druhů i velikostí. Dále čtěte: Jak se zbavit fleků od soli na botách, aniž byste je poškodili.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?