Víte, jak si správně čistit jazyk?

 Zdraví 
21. října 2018 11:56 / Bronislava Silná
  0
📷
6 fotografií v galerii
Udržovat jazyk v perfektní čistotě je velmi důležité Shutterstock
Čištění zubů považujeme každý za samozřejmost. Jak jsme na tom s čištěním jazyka? Většina lidí tento krok ke své škodě podceňuje. Naše tělo funguje jako úžasná biologická a chemická továrna. Mnoho dějů startuje hned v ústní dutině při vstupu potravy. 

Správný vzhled jazyka

Už pouhým pohledem na jazyk lze usoudit na zdravotní stav jednotlivce. I lékaři při pohledu do ústní dutiny získávají mnohé cenné informace o svém pacientovi a zdaleka nejde jen o stav jeho krčních mandlí. Jazyk má být růžový, bez nerovností, bez skvrn a povlaku. Některé vrstvy na jazyku jdou právě na vrub nedostatečné hygieně, jiné mohou být projevem určitého onemocnění, například kvasinkové infekce. Školené oko pochopitelně pozná i různá onemocnění plísňová či třeba i srdeční nedostatečnost a další potíže.

Jazyk a toxiny

Naše tělo v průběhu noci ukládá různé toxiny, kterých se chce zbavit, také na povrch jazyka. A lidé odpradávna reagovali na špatný pocit v ústech po ránu určitou formou hygieny. Vzhledem k druhu potravy, kterou se dnes živíme, jsme museli vyvinout systém, který by odstraňoval dobře povlak na zubech.

Dnes už víme, jak na to. Podrobnosti ostatně můžete najít třeba v článku zde. Ale s čištěním jazyka jsme pozadu. Prostředky existují, ale většina lidí si jazyk nečistí. Přitom právě na povrchu jazyka je po ránu slušná vrstva toxinů, které si zaslouží odejít z těla pryč.

Jak jazyk čistit

Máme několik možností, které můžeme použít. Tou první je zakoupení speciální škrabky na jazyk. Nebojte se toho slova. Škrabka ve skutečnosti neškrábe, ale je zkonstruována tak, aby jemně odstraňovala z povrchu jazyka nepříjemný povlak. Důležité je provádět tuto akci ráno před snídaní, abyste spolu s potravou a nápoji nepolykali i různé toxiny usazené na jazyku. Škrabkou pohybujete s jemným přítlakem od kořene jazyka k jeho špičce. Jestliže nemáte speciální škrabku, můžete použít malou lžičku se zaoblenými okraji. Postup je stejný. Pokud chcete proces čištění zdokonalit, můžete si nakonec dát lžičku kvalitního olivového oleje a nechat působit v ústech minutu či dvě. Na olej se naváží zbylé nečistoty. Výhodou je, že se rozpustí i ty, které nereagují na sliny a vodu.

Zdraví i estetika

Výsledkem čištění jazyka je zlepšení zdravotního stavu. Spolu s povlakem odstraňujete i různé bakterie, už zmiňované toxiny a další škodliviny. Zlepšujete také vzhled svého jazyka a hlavně působíte proti zápachu z úst, který může mít jako jeden ze zdrojů právě jazyk pokrytý vrstvami nečistot.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008