Čím nahradit mléko? Mlékem!

 Recepty 
18. srpna 2017 05:48 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Příprava domácího mléka je velmi jednoduchá. Shutterstock
Kravské mléko není pro mnoho lidí vhodnou potravinou. Na trhu je ale možné sehnat také různé alternativy, ať už mléko kozí, nebo rostlinná mléka. Správně by se přitom neměla označovat názvem „mléko“, ale „nápoj“. A který si vybrat?

Přibývá lidí, kteří nepříznivě reagují na kasein, což je bílkovinná frakce obsažená v kravském mléce. Většina lidské populace je alergická na tyto bílkoviny. Mnohdy stačí nahradit kravské mléko za kozí a po pár dnech začne organismus lépe fungovat. Kozí mléko je totiž velmi prospěšné. Pokud se ale chcete vyhnout živočišným produktům, zvolte rostlinné nápoje. Neobsahují cholesterol, jsou dobrým zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Regulují zažívání a mají mnoho výhod.

Druhy rostlinných nápojů 

Sojové mléko

Nejčastěji se jako náhrada kravského mléka používá sojová bílkovina. Surová sója, ze které se nápoj vyrábí, může ale být hůře stravitelná. Navíc je sója často geneticky modifikována. Proto se doporučuje používat pouze bio sojové mléko z geneticky nemodifikované sóji bez přidaného cukru a soli. Výborně ho využijete při vaření, do polévek, omáček, dezertů i do kávy. 

Mandlové mléko

Mandlové nápoje mají vysoký obsah vápníku, fosforu, hořčíku a draslíku. Mandle jsou také přírodním zdrojem vitamínů skupiny B, vitamínu E a zdravých tuků. Jsou proto dobrou volbou. Nápoj chutná jemně sladce a ořechově. Hodí se třeba do kaší, dortů a dezertů. Využít se dá ale všude, kde se používá kravské mléko. Při kombinaci s kokosovým nápojem z něj uděláte skutečnou lahůdku. 

Kokosové mléko

V ideálním kokosovém nápoji by měla být pouze kokosová voda, kokosová dužina a pitná voda. Kokos obsahuje velké množství tuku, a to především nasycených mastných kyselin. Není proto ideální k přehnané konzumaci. Výtečně ho využijete pro dochucení pokrmů a nápojů. Zejména v exotické kuchyni. Kokosový nápoj umí zjemnit omáčku i husté polévky. 

Rýžové mléko

Nápoje z rýže jsou jednou z nejideálnějších variant pro náhradu tradičního mléka. Jsou totiž chuťově neutrální, s nízkým obsahem tuku a výživově velmi přínosné. I tady je ale potřeba dbát na kvalitu. Proto si můžete rýžový nápoj připravit sami. Stačí k tomu litr studené vody, 100 g rýže, asi 2 lžíce fruktozy (nebo třtinového cukru), špetka soli. Rýži propláchněte a dejte do neosolené vroucí vody a vařte zhruba čtvrt hodiny. Po uvaření slijte a důkladně rozmixujte s litrem studené vody. Potom směs přeceďte, přidejte trošku soli a fruktózu. Zakryjte a nechte vychladnout. Takto vám nápoj vydrží v lednici necelý týden. 

Ovesné mléko

Výhodou ovsa může být, že neobsahuje tuk. Ovesný nápoj je skvělým pitím pro sportovce. Díky vynikající energetické a výživové hodnotě se dá popíjet během celého dne, nejlépe ale ke snídani, před výkonem nebo po doběhnutí. Ovesný nápoj odborníci doporučují k běžnému vaření. Chutnat vám bude zejména ve snídaňové kaši, pudinku, palačinkách apod. 

Lískooříškové mléko

Lískové oříšky patří k nejbohatším zdrojům vitaminu E, který ochraňuje buňky. Jsou také bohaté na vápník, hořčík, zinek, kyselinu listovou a biotin. Zatím se v obchodech dá sehnat jen výjimečně, ale zvládnete ho i vyrobit doma.  Nejprve namočte oříšky na dva dny do vody. Pak je dejte do mixéru, doplňte trochu vody a pořádně rozmixujte. Přidat můžete i namočené mandle. Tekutinu přeceďte přes "čajové sítko" nebo plátenko. Lískooříšková hmota, která se Vám oddělí, je dále použitelná například jako základ pomazánek. Nápoj si můžete dochutit agávovým sirupem nebo medem.  Výborný je třeba do smoothies, kam můžete dávat i kešu nápoj. Ten má sladkou, krémovou chuť.

Které rostlinné mléko vybrat

V nízkotučném jídelníčku zvolte nápoje rýžové nebo ovesné. V nízkosacharidovém jídelníčku zase preferujte spíše nápoje mandlové, domácí makové, domácí vlašské nebo domácí lískooříškové. Všeobecně ale můžete nápoje kombinovat. Do obilné kaše patří spíše ořechový nápoj a naopak do čokoládového pudingu se hodí nápoj s nižším obsahem tuku, tedy obilný. Nejvhodnější a nejlevnější variantou rostlinných nápojů jsou domácí raw nápoje. Stačí mít kvalitní mixér (nejlépe stolní) a sítko nebo kus tkaniny, případně existují také specializované přístroje čistě pro tento účel. Připravit si tak můžete prakticky jakýkoli nápoj.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda