Vyrobte si doma banánové chipsy
Banány obsahují velké množství draslíku, který reguluje a usměrňuje zadržování vody v těle, podporuje odvodňování. To se vám hodí, hlavně pokud patříte mezi ty, co si rádi a vydatně přisolují pokrmy. Sodík naopak vodu zadržuje, pokud ho máte v těle příliš, hrozí vám nadměrné zadržování vody, trpíte otoky, pocity těžkosti končetin, nadváhou, dokonce vám může i zvyšovat krevní tlak. Draslík takovou neplechu rychle napravuje, stimuluje vylučování vody z těla a působí jako prevence a lék výše zmíněných zdravotních potíží. Zároveň je také velice důležitý pro správnou funkci a zdraví našich svalů, nervů a tkání.
Dalšími minerály, zastoupenými v tomto ovoci, jsou hořčík, vápník, železo, fosfor a zinek, pro naše fyzické a mentální zdraví neméně důležité.
Ingredience na balení pro 1 osobu
2 banány
Šťávu z půlky citronu
Postup
Předehřejte troubu na 80-95ºC. Nízká teplota napomáhá sušení a nikoli pečení. Připravte si plech vyložený pečicím papírem nebo silikonovou podložkou.
Oloupejte z banánu slupku. Pak banány nakrájejte na tenké plátky. Dávejte pozor, aby byly přibližně stejně silné, protože jen tak se propečou rovnoměrně.
Naskládejte plátky na plech. Měly by být v jedné vrstvě a navzájem se nedotýkat.
Pokapejte všechny plátky banánu čerstvě vymačkanou citronovou šťávou.Banány díky tomu nebudou tolik tmavnout a navíc dostanou příjemně svěží aroma.
Vložte plech do trouby. Pečte asi hodinu až hodinu a třičtvrtě. Po hodině lupínky zkontrolujte a zkuste, zda vám vyhovuje jejich konzistence. Pokud ne, pečte je dál.
Doba pečení závisí také na síle banánových plátků.
Vytáhněte z trouby. Odložte stranou a nechte chipsy vychladnout. Ihned po vytažení z trouby budou chipsy měkké a šťavnaté, ale na vzduchu ztvrdnou.