Na zdravé čokoládě si pochutnáte bez výčitek
Pokud rádi mlsáte, ale nechcete jíst žádný cukr, mléko ani lepek, připravte si do ledničky zásobu úžasných čokoládových karamelek. Tvoří je samé zdravé ingredience a budete se díky nim cítit plní síly.
Recepty na zdravé sladkosti
Čokoládové karamelky
Potřebujete zejména datle. Můžete koupit vypeckované, nebo rovnou datlovou pastu. Vypeckované a rozmixované datle (asi 20 kusů) mírně zahřejte v hrnci a přidejte polévkovou lžíci kokosového oleje, dvě vrchovaté lžíce mandlového másla, lžíci nepraženého, pravého kakaa a hrst rozdrcených pekanových ořechů. Vše řádně promíchejte. Dle chuti pak přidejte trochu mandlového másla nebo kakaa. Záleží, zda chcete mít výslednou dobrotu spíše karamelovou, nebo hořkou či ořechovou. Podle toho také vhodně přidejte určitou složku. Hotovou směs přelijte do malých formiček a uložte do mrazáku.
Mandlové máslo
Jedinou nevýhodou naprosto úžasných čokoládových karamelek je vysoká cena bio mandlového másla. Pokud máte velmi výkonný mixér, můžete si ho snadno vyrobit i doma. Mandle zkrátka jen mixujete a mixujete, dokud z nich nevznikne máslová hmota. Pro jemnější chuť je možné přidat trochu mandlového mléka. Hotové mandlové máslo můžete použít nejen na výrobu „čokoládových“ dobrot, ale třeba do ranní kaše, do smoothie, do domácí zmrzliny apod. Pokrmy tak obohatíte o vitamíny, antioxidanty a mnoho prospěšných látek.
Čokoláda z karobu
Kromě kakaa můžete při výrobě zdravé čokolády použít také karob. Smícháte lžíci karobu se čtyřmi lžícemi kakaa a lžící drcených kakaových bobů. Do směsi přidáte tři lžíce kokosového oleje, tři lžíce kakaového (nebo mandlového) másla a tři lžíce sirupu z agáve. Karob je méně tučný, než kakao a obsahuje vápník, hořčík a mnoho vitamínů. Údajně také zlepšuje trávení a žaludeční problémy, reguluje hladinu krevního cukru a snižuje hladinu cholesterolu. Hotovou čokoládu nalijte do formiček a skladujte v chladu.
Čokoládový dort
Pokud už zvládáte připravit zdravou domácí čokoládu, zkuste rovnou i zdravý dort. Budete na něj potřebovat hrnek mandlí, hrnek kokosových chipsů, asi 12 vypeckovaných datlí a pět lžic kvalitního kakaového prášku. Vše řádně rozmixujte do jemné, lepkavé směsi, kterou následně nalijte do formy vyložené pečícím papírem a dejte ztuhnout do mrazáku zhruba na 20 minut.
Mezitím si připravte první vrstvu, kterou tvoří 10 vypeckovaných datlí, tři polévkové lžíce mandlového másla a tři polévkové lžíce kokosového oleje. Vše rozmixujte a nalijte na základ, který jste předtím dali do mrazáku. Vše komplet dejte na hodinu zamrazit.
Druhou vrstvu vytvoříte z dvou hrnků kokosového krému, půl hrnku mandlového másla, dvou lžic javorového sirupu a lžíce kvalitního kakaa (nebo karobu). Všechny ingredience na druhou vrstvu opět promixujte. Směs rovnoměrně naneste na první vrstvu a vraťte do mrazáku. Nechejte ztuhnout několik hodin. Na závěr můžete vše polít tekutým kakaem a posypat nastrouhaným kokosem či oříšky.