Ochlaďte se v parných dnech tradiční okurkovou polévkou
Výhoda studené kuchyně ve velkých vedrech je dvojí. Jednak vám studené jídlo zpříjemní horké chvilky přes poledne, ale také nepřidáváte do svého domova více tepla kvůli vaření. Obojí stojí za to.
Potřebné suroviny
Všechny potřebné suroviny jsou naštěstí k dispozici v hojném množství. Některé možná máte i na své zahrádce, jiné určitě bez problémů zakoupíte. Budete potřebovat:
- 1 salátovou okurku
- 1/2 litru acidofilního mléka
- 2 balení bílého jogurtu
- 4 stroužky česneku
- 3 lžíce nasekaných vlašských ořechů
- 50 ml olivového oleje
- čerstvý kopr
- sůl
Na dochucení se hodí také citronová šťáva.
Postup
Postup je velmi jednoduchý. Omytou salátovou okurku nastrouháme nahrubo. Utřeme si česnek se solí a dáme ho do mísy s nasekanými vlašskými ořechy. Přidáme olivový olej a promícháme. Pak přidáme nastrouhanou okurku, acidofilní mléko a jogurty. Vyladíme chuť citronovou šťávou. Polévku pak dáme vychladit. Při servírování ji můžeme ozdobit nasekanými vlašskými ořechy, petrželkou či jinou ozdobou podle naší chuti.
Příloha
Jako příloha se hodí celozrnná bageta nakrájená na plátky, ale použít lze i klasické bílé pečivo. Zajímavou alternativou je připravit kousky kvalitní uzeniny, sýru a nakrájená rajčata a další zeleninu, a jíst toto společně s vychlazenou polévkou. Letní oběd je hotov snadno. Ochladí vás a ještě polévka sama velmi prospěje vašemu zdraví. Salátová okurka je totiž zázrak pro zdraví i krásu.