Jak vybrat v obchodě ten nejlepší meloun? Odteď už se nespletete
Podle jakého klíče si v obchodech nebo na trzích vybíráte melouny? Kupujete si vždy ten největší v naději, že bude i nejlepší, nejzralejší a nejsladší? Nebo používáte ověřený způsob výběru, a to poklepáním po melounu? Díky jejich tlusté slupce je ale také i takovým klepáním obtížné zjistit, zda daný meloun je skutečně ten, který by měl putovat do našeho nákupního košíku.
Jak vybrat v obchodě ten nejlepší meloun?
Přinést si meloun z obchodu bez ochutnávky, je v podstatě kupování zajíce v pytli. Tedy v případě, že si nekupujete jen polovinu nebo čtvrtku melounu, kde reálně vidíte, jaký je. Pokud váš obchod takovou možnost nenabízí, tak se naučte, podle čeho si vybrat ten správný kousek.
Velikost
Čím větší, tím lepší? V tomto případě to neplatí. Čím je meloun větší, tím je méně sladší a zralejší. Proto se doporučuje sahat po melounech, které mají tak od 5 do 7 kilogramů. Zlatá střední cesta je v tomto případě nejlepší volbou, protože čím je meloun větší, tím potřebuje více času na dozrání, což je při masivní produkci melounů většinou nemožné.
Stonek
Díváte se na stonek, když si meloun kupujete? Ne? Tak v tom případě je to chyba. Pokud jste si vybrali sice menší meloun, ale má stonek zelený, tak jej raději vraťte. Berte spíše ten, který má stonek vysušený (suchý a nažloutlý) nebo má místo stonku prohlubeň. Takový meloun by měl být vyzrálý a tím i sladký.
Pásy
I pohled zvenčí dokáže prozradit, zda je meloun zralý. Sahejte vždy po takovém, který má žlutější pásy na zelené kůře. Pokud je meloun celý zelený, pásy na něm jsou méně viditelné nebo jsou bílé, tak ho nekupujte. Pravděpodobně nebude úplně vyzrálý.
Klepání
Klepání využívá hodně lidí. Pokud je po poklepání zvuk dutý, měl by být meloun zralý a můžete si ho bez obav koupit.
Skvrny
Posledním způsobem, jak si vybrat zralý meloun, je jeho vzhled. Pokud se na jedné jeho straně nachází žlutá skvrna, tak je meloun zralý. A čím tmavší tato skvrna je, tím je meloun lepší. Je to znak toho, že meloun během zrání ležel na jedné straně a měl čas dozrát předtím, než byl sklizen.
A jakým melounům dáváte přednost vy? Kupujete si ty bez jadérek nebo si kupujete klasické? Víte, že melounová jadérka mají na naše tělo stejně pozitivní účinky jako samotný plod?