Pozor na borax. Používá se při výrobě slizů pro děti, může ale poškodit reprodukční schopnost

 Děti 
27. června 2019 06:28 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sliz s obsahem boraxu je pro děti velmi nebezpečný Internet
Sliz děti milují, dá se sehnat v obchodě a na internetu existuje i řada návodů na jeho domácí výrobu. Pokud i vy vašim dětem sliz čas od času pořídíte, měli byste se mít velmi na pozoru. Podle České inspekce životního prostředí se totiž k výrobě populárního slizu často používá borax. Tato látka však může poškodit reprodukční schopnost.

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) se v uplynulých týdnech zaměřila na prodej boraxu běžnému spotřebiteli a výsledky kontroly nejsou zrovna optimální. Během tří měsíců zkontrolovali inspektoři 19 subjektů v distribuční síti, které se zabývají prodejem boraxu (látky) nebo směsí s jeho obsahem. Ve čtyřech případech byly uloženy pokuty za porušení evropského nařízení REACH v souvislosti s prodejem boraxu běžnému spotřebiteli. Z toho jedna pokuta ve výši deset tisíc korun už nabyla právní moci. Pokutované společnosti už vše napravily a učinily náležitá opatření k zajištění prodeje jen pro profesionální použití.

Riziko pro děti

„Vzhledem k tomu, že se na trhu vyskytoval borax jako čistá látka nebo ve směsích s koncentrací nad stanovenými limity a tyto výrobky byly dostupné běžnému spotřebiteli, včetně dětí, realizovali jsme kontrolní akci v rámci celé ČR,“ řekl Oldřich Jarolím, specialista na chemické látky ČIŽP.

Látka pentahydrát a dekahydrát tetraboritanu sodného (borax) se prodává samostatně jako surovina nebo ve směsích, nejčastěji ve formě hnojiva. Často je využívána dětmi pro výrobu slizů, které jsou v současné době velmi populární. Slizy (tzv. „slime“ nebo „flubber“) se dají vyrobit dle různých dostupných návodů právě z této chemické látky ve spojení s lepidlem. Tato činnost ale může představovat pro děti zdravotní riziko, varují odborníci.

Látka může poškodit i plod v těle matky

„Tetraboritan sodný, jedna ze složek používaných pro výrobu slizu v domácích podmínkách, patří mezi skupinu látek omezených evropským nařízením REACH, protože se jedná o látku toxickou pro reprodukci - může poškodit reprodukční schopnost a může poškodit plod v těle matky,“ přiblížil Jarolím.

Pokud je pentahydrát tetraboritanu sodného přítomen ve směsi v koncentraci 6,5 % a více, dekahydrát tetraboritanu sodného 8,5 % a více, je směs považována za nebezpečnou pro reprodukci. Na takový výrobek se pak vztahuje omezení, které zakazuje prodej běžnému spotřebiteli. Taková látka nebo směs se potom smí uvádět na trh jen pro profesionální použití a toto by mělo být uvedeno i na obalu výrobku. Prodejce by pak měl učinit opatření, která by měla zamezit uvádění na trh takového výrobku běžnému spotřebiteli.

Domácí sliz bez boraxu

Pokud sliz dětem pořizujete v obchodě, velmi pečlivě si přečtěte jeho složení. A pokud chcete mít jistotu, vyrobte jim sliz doma ze surovin, o kterých víte, že nejsou závadné. Vyzkoušejte třeba tento návod:

Ingredience

  • tekuté lepidlo
  • tekuté mýdlo
  • potravinářské barvivo nebo třpyky
  • jedlá soda

Jak na to

Do misky nalijte tekuté lepidlo, například Herkules, přidejte trošku tekutého mýdla a poctivě zamíchejte. Podle libosti přidejte potravinářské barvivo nebo třpytky, za neustálého míchání přidávejte jedlou sodu a nakonec směs uhnětejte do požadované konzistence. Do výroby slizu zapojte i děti a nezapomeňte jim připomenout, aby pak své pracoviště uklidily. O tom, jak své děti naučit uklízet, jsme psali zde.

Tip: Jestliže se vám sliz z tekutého mýdla nepozdává, můžete zkusit i další návod. V tom tekuté mýdlo nahrazuje roztok z kontaktních čoček. Do misky nalijte asi 170 g lepidla, přidejte ½ polévkové lžíce jedlé sody a pořádně promíchejte. Pokračujte dvěma polévkovými lžícemi vody, přidejte potravinářské barvivo nebo třpytky, za stálého míchání pomalu přidávejte roztok na kontaktní čočky a výslednou hmotu uhnětejte. Jen dávejte pozor na množství roztoku. Pokud ho dáte málo, bude sliz mazlavý. Pokud moc, bude tvrdý a nepoddajný.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve