Dýně začínají dozrávat, uvařte si dýňovou polévku

 Recepty 
27. září 2017 17:07 / Marie Popelková
  0
📷
2 fotografie v galerii
Dýně je právem velmi oblíbená Shutterstock
Receptů najdete na internetu opravdu mnoho. Hlavní roli hraje v polévkách, omáčkách a kaších, které nejen pěkně obarví, ale také zahustí. Dýňová polévka z dýně hokaido je výtečná, sytá, lehce stravitelná a hotová prakticky bez námahy.

Dýně má vysoký obsah vody, spoustu vlákniny a je skvělá při hubnutí - obsahuje méně než 20 kcal na 100 g! A pokud hubnete, dejte si dýni i po cvičení. Pomůže vám dobít energii ještě lépe než tradiční banán - má v sobě totiž spoustu draslíku, který dokáže obnovit správné svalové funkce a rovnováhu v těle.

Nejznámější a nejčastěji prodávané dýně Hokkaidó (často označované hokaido) mají sytě oranžovou barvu (Uchiki Kuri). Jsou kulaté s mírně zploštělým spodním koncem. Na konci se stopkou mají zúžený a protáhlý tvar. Kromě červenooranžových druhů se pěstují i varianty žluté, žíhané či se zelenou slupkou. Dužninu však mají všechny podobnou – oranžovou, pevnou a měkkou. Chuťově připomíná jemné brambory, pečené kaštany, někomu i oříšky. 

Recept na dýňovou polévku

Ingredience

  • 1 ks cibule,
  • 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru,
  • olej,
  • 1 kg dýně,
  • pepř sůl,
  • smetana,
  • kyselá smetana,
  • pažitka, bazalka

Postup přípravy receptu

Oloupanou cibuli nakrájíte na kostičky a osmahnete dozlatova na oleji. Přidáte na kostičky nakrájenou dýni a zalijete vývarem. Necháte 20 minut povařit, dokud dýně nezměkne. Po uvaření polévku odstavíte a necháte vychladnout.

Dýňovou polévku rozmixujete a ochutíte pepřem, solí, kari kořením a sladkou smetanou. Vše dáte zpět na mírný oheň a ještě chviličku povaříte.

Výbornou dýňovou polévku podávejte se lžičkou kyselé smetany a na talířku ozdobte čerstvou pažitkou a nasekanou bazalkou.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47