Mascarpone je výborné, ale drahé. Vyrobte si jej doma za pár minut a zlomek ceny

 Recepty 
06. listopadu 2019 08:15 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Domácí mascarpone vyjde podstatně levněji Internet
Mascarpone je italská lahůdka, která tvoří základ pro výborný dezert tiramisu, ale přidává se i do dortů. Tento jemný smetanový sýr je ale součástí také řady slaných receptů. Pro české kuchaře má však tato pochutina jeden malý háček - stojí hodně peněz. To se ale dá snadno vyřešit. Mascarpone si jednoduše vyrobte sami doma.

Mascarpone pochází z Lombardie (slovo mascherpa označovalo v tamějším dialektu sýr ricotta), dnes se však vyrábí po celé Itálii. I když se mascarpone nejčastěji používá při přípravě lahodných dezertů, i na slano vás osloví. Se solí a bylinkami se skvěle hodí například k těstovinám, stačí pak už jen posypat parmezánem a výtečná večeře je na stole.

Krabička mascarpone o hmotnosti 500 gramů vyjde v obchodě na přibližně 120 korun. Když si ale tuto lahůdku vyrobíte sami doma, vyjde vás to podstatně levněji. Výroba je snadná, rychlá a potřebovat budete jen dvě ingredience.

Ingredience

Na 400 g potřebujete:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 1 citron

Kromě těchto dvou ingrediencí se vám ještě hodí mít po ruce teploměr na vaření. Pokud jej ale nemáte, nevadí, mascarpone zvládnete připravit i bez něj.

Postup přípravy

Do hrnce nalijte smetanu a zahřejte ji na 90 stupňů Celsia. Nejlepší je použít teploměr. Pokud ho nemáte, poznáte to tak, že se na hladině začnou objevovat jemné bublinky. V tu chvíli přidejte do směsi šťávu z jednoho citronu, teplotu se snažte udržet a asi 5 minut směs míchejte. Měla by přirozeně zhoustnout, ale žádné vysrážené kousky nečekejte.

Po pětiminutovém míchání zhasněte oheň a smetanu nechte asi 10 minut odstát. Mezitím si připravte misku, přes kterou položte cedník a vystelte ho asi čtyřmi pánskými kapesníky. Pokud máte, můžete použít i kus plátna. Smetanovou směs nalijte do cedníku a vše nechte v lednici přes noc odpočívat. A mascarpone máte připravené k použití. Takto připravené mascarpone je třeba zkonzumovat nejpozději do tří dnů. Doma si lze vyrobit i další italskou pochoutku, mozzarellu. Recept na ni najdete v našem článku zde.

Tip: Odkapanou syrovátku nevyhazujte. Pokud zjistíte, že je mascarpone příliš husté, můžete jej zředit právě odkapanou tekutinou.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008