Na jakou nemoc s velkou pravděpodobností zemřete?

 Zdraví 
05. listopadu 2019 17:46 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nejčastější příčinou úmrtí v Česku jsou nemoci oběhové soustavy Depositphotos
V dušičkovém čase je prostor i pro úvahy nad vlastním osudem. Jakkoli se vám může přihodit téměř cokoliv, některé příčiny mají vyšší pravděpodobnost.

Každoročně zemře v České republice kolem 110 tisíc lidí. Jakkoli je možné, že se obáváme mnohých vnějších příčin, a některé jsou skutečně varující, přece většina z nás bude zápasit jen s jednou z několika významných příčin úmrtí.

Nemoci oběhové soustavy

Na prvním místě neradostného žebříčku jsou nemoci oběhové soustavy. Jde o celý soubor onemocnění, který vede ischemická choroba srdeční a s ní související zásobování srdce okysličenou krví. Vedle akutních srdečních selhání a dalších nemocí sem patří také onemocnění cév kdekoli jinde v těle. Je dobré si uvědomit, že na tyto nemoci zemře ročně kolem padesáti procent ze zemřelých osob.

Rakovina

Novotvary, rakovina, karcinom – slova, která v nás vyvolávají děs a hrůzu. Oprávněně. Celých 25 procent úmrtí v Česku připadá právě na tuto diagnózu. Dominuje karcinom plic, prsu, prostaty a tlustého střeva. Ale ty ostatní nádory se přidávají. Jakkoli se lékařské vědě daří mnohé nádory úspěšně léčit, na druhé straně vlivem stylu života se objevuje onemocnění mnohem častěji. Do budoucna pak vlivem zvyšující se radiace moří a dalšího typu znečištění lze očekávat další nárůsty choroby.

Dýchací soustava

Češi mají nemocnou též dýchací soustavu. Častou příčinou úmrtí je zápal plic. Bývá příčinou smrti starších a oslabených pacientů, kteří při upoutání na lůžko podlehnou právě této nemoci. K zápalu plic se přidružují i další potíže. Vlivem kouření jde zejména o chronickou obstrukční plicní nemoc. Celkem jsou tyto typy nemocí zodpovědné asi za sedm procent úmrtí v Česku.

Vnější příčiny

Teprve na dalším místě jsou vnější příčiny, kam řadíme různé úrazy, otravy, včetně otrav způsobených jedovatými živočichy. Sem spadají i dopravní nehody a jiná poškození vzniklá z vnějších důvodů. Tento typ se týká asi pěti procent osob, které v daném roce zemřou.

Cukrovka a další poruchy přeměny látek

Zdánlivě malý podíl má zatím cukrovka a další nemoci přeměny látek. Bohužel tento typ onemocnění narůstá a zejména následky cukrovky jsou stále více alarmující. V tuto chvíli se týká asi necelých pěti procent zemřelých v daném roce. Do budoucna počet poroste, protože se vlivem nesprávné životosprávy objevuje cukrovka stále častěji. Přitom podobně jako jiná onemocnění můžeme vznik cukrovky druhého typu dobře ovlivnit svých chováním. Více o tom najdete v článku zde.

Nemoci trávicí soustavy

Na zhruba čtyřech procentech úmrtí má v každém roce podíl nějaká nemoc trávicí soustavy. Mezi nejčastější příčiny patří jaterní onemocnění, a to zejména ve spojitosti s nadužíváním alkoholu, drog a léků. Objevují se ale i další obtíže – různé chronické záněty střev a další onemocnění.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008