Poznejte syndrom vyhoření. Není radno jej podceňovat

 Zdraví 
02. listopadu 2019 07:32 / Eva Vogelová
  4
📷
4 fotografie v galerii
Přepracování se na vaší psychice projeví rychle Depositphotos
Syndrom vyhoření nemusí přepadnout pouze člověka, který pracuje na jednom pracovním místě přes dvacet let. Nároky na množství práce se neustále zvyšují. Můžete snadno vyhořet, i když vám je třeba teprve třicet. Jak poznáte, že dostal syndrom vyhoření i vás?

Syndrom vyhoření se vyznačuje mentálním vyčerpáním. Od deprese a pouhé únavy se odlišuje tím, že je zacílený pouze na krizovou oblast. Většinou se týká práce. Příčinou syndromu vyhoření je dlouhodobý stres. Pokud pracujete téměř od rána do večera a neustále se jen v práci honíte, vyhořet můžete snadno i po třech letech.

Syndrom vyhoření přichází dříve k lidem, kteří pracují převážně s dalšími lidmi. Pokud se vám v poslední době téměř nic nedaří, práce vás nebaví a jste neustále frustrovaní, přemýšlejte nad tím, zda vás nepřepadl syndrom vyhoření. V takovém případě zvolněte a začněte více relaxovat.

Časté pálení žáhy

Opakované pálení žáhy se často děje lidem, kteří jsou neustále ve stresu a necítí se se svým životem spokojení. Následkem stresu se vám žaludeční šťávy vrací zpátky. Může se vám z toho rozvinout i reflux, takže nepodléhejte stresu a častěji odpočívejte.

Tinnitus

Tinnitus znamená zvonění v uších. Může se vám to stát kdekoliv, během práce, jízdě v autě nebo obědu. Občasné pískání v uších může být následkem poranění sluchu, stárnutí či poslechem hlasité hudby. Kromě toho se vám může rozvinout během syndromu vyhoření. Tělo vám jednoduše sděluje, že už má všeho dost.

Bolest zad a krční páteře

Stres negativně ovlivňuje celé tělo. Nejvíce patrně trpí krční páteř a záda. Následkem stresu svaly na zádech tuhnou a bolí. Pokud se nevypořádáte se stresem, nepomohou vám ani pravidelné masáže a záda vás budou bolet neustále.

Nesoustředěnost

V poslední době váš pracovní výkon klesá a nedokážete se téměř na nic soustředit, ačkoliv se velmi snažíte. Syndrom vyhoření totiž zásadně ovlivňuje pozornost. Pokud na něj máte vážné podezření, raději si od práce odpočiňte úplně. Vždy to pochopitelně nejde, ale snažte se svůj pracovní výkon alespoň snížit.

Nespavost

Jedním z příznaků syndromu vyhoření je nespavost. Lidé nemohou usnout nebo se často budí, protože jsou vystresovaní a často myslí na svoji práci. Se špatným spánkem se pojí i to, když se vzbudíte a ucítíte, jak vám velmi rychle bije srdce. Někdo se může i hodně potit. Dále čtěte: Čím dalším si ještě ničíte své zdraví?

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47