K popáleninám dochází náhle a nečekaně. Víte, jak je správně ošetřit?

 Zdraví 
29. října 2019 12:56 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
V domácnosti je celá řada momentů, kdy se lze spálit Depositphotos
Asi všichni jsme se někdy v životě popálili. Někdy je ale míra postižení větší a je třeba umět zasáhnout správným způsobem. Víte, jak na to? Máme důležité informace.

Popáleniny jsou velmi častým úrazem. Dochází k nim kdykoli během roku, ale v době topné sezony jsou pochopitelně mnohem častější.

Nejčastější příčiny

Velmi často dochází k popáleninám při vaření. Jde tedy o kontakt s vařící či velmi horkou vodou, ale také s rozpáleným olejem. Jiným okruhem popálenin je popálení od plynového hořáku či od elektrické plotýnky. Další možností, kde se člověk může pořádně spálit, jsou kamna na tuhá paliva. Kuriozním případem popálení je i posezení u táboráku v chladnějším období, kdy máte pocit, že je vám zima, ale protože se přiblížíte příliš k sálavému zdroji tepla, popálíte si kolena a lýtka. Jindy se spálíte třeba tak, že se polijete ještě velmi horkým nápojem či polévkou. Bohužel velmi častou obětí popálenin jsou děti. Mnohdy zbytečně.

První pomoc

Na prvním místě samozřejmě odstraníme zdroj tepla. Jestliže je oblečení a případné módní doplňky možné sundat, učiníme tak. Přiškvařené kusy necháme na místě. Základem první pomoci je chlazení. U drobných popálenin je to poměrně jednoduché. Chladíme zásadně studenou vodou. Sníh a led nejsou vhodnou volbou. Při jejich použití se popálení zesiluje. Chlazení velkých popálenin není možné kvůli riziku podchlazení. Chladíme proto obzvlášť citlivá místa. Může jít například o obličej, ruce, krk či genitálie. Chlazení má zasáhnout nanejvýš 5 procent plochy těla. Pro představu plocha ruky i s prsty tvoří asi jedno procento povrchu.

Drobné popáleniny, které jsou prvního stupně nebo stupně IIa a nejsou rozsáhlé, zvládneme ošetřit i v domácím prostředí. Během několika dnů by se měly zahojit. Můžeme použít mast z aloe vera nebo mast s obsahem panthenolu. Použít můžete třeba i doma vyrobenou měsíčkovou mast podle návodu, který najdete zde. Popáleniny stupně I a IIa zasahují jen svrchní část kůže. Případné puchýře nepropichujeme, protože brání infekci.

Jakmile je rozsah popálenin větší nebo jsou popáleniny sice drobné, ale hluboké, vždy volejte záchranku. Do té doby postižená místa chlaďte vodou podle předchozích pokynů. Jiné zásahy neprovádějte.

Prevence

Důležité je myslet na prevenci vzniku popálenin. Zvláště děti jsou ohrožené, protože jejich tělo neumí bojovat s infekcí stejně jako tělo dospělého a také z hlediska termoregulace fungují jinak. Varné konvice a sporáky či kamna představují riziko. Dítě by k nim mělo mít omezený přístup. Ne vždy to jde zajistit, ale při troše snažení lze riziko popálenin eliminovat. Pokud se přesto dítě může dostat do blízkosti těchto zdrojů tepla, měli byste být ve střehu a opravdu hlídat, aby k něčemu nedošlo.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve