Jak dlouho se v přírodě rozkládají odhozené odpadky? Asi se budete divit

 Ostatní 
27. října 2019 08:14 / Blanka Štiková
  0
📷
8 fotografií v galerii
Věci odložené v přírodě se rozkládají různě dlouhou dobu Pixabay
Sice se čím dál více lidí zajímá o ekologii, ale stále mezi námi zůstávají i jedinci, kteří do přírody odhazují nejrůznější předměty či odpadky. Přitom právě na tom, z jakého materiálu je daná věc vyrobena, záleží při rozkladu snad nejvíce.

Jsou věci, které se v přírodě rozloží hned, ale pak jsou také předměty, jež se možná nerozloží vůbec. Nejhůře na tom jsou například struny do sekačky, polystyren či sklo.

Co ovlivňuje rozklad

Různé věci odložené v přírodě se rozkládají odlišně dlouhou dobu, rozklad věcí značně ovlivní materiál daného předmětu. Ovšem dokonce i stejný materiál se může rozkládat odlišnou dobu. Co dalšího tedy ještě při rozkladu rozhoduje? Nejvíce záleží na slunečním světle, vlhkosti či přístupu vzduchu.

Dále pak záleží také na místě odložení odpadků, u organických materiálů ovlivní rozklad i přítomnost organismů živících se daným odpadem. Odpadky organického původu přírodě nemusí zase tolik uškodit a bez problému se rozloží. Avšak existují i předměty, jež do přírody zkrátka nepatří, protože se tam třeba ani nikdy rozložit nemusí nebo mohou do prostředí uvolňovat jedovaté látky.

Za jak dlouho se rozloží?

Když bude počítáno s tím, že věc pohodíte na povrch lesní půdy a mimo zimní období, pak bude průměrná doba rozkladu následující.

Od 1 týdne po 1,5 roku

Nejsnadněji se v přírodě rozloží kupříkladu ohryzek od jablka či hrušky, ty zmizí za pouhé 1-3 týdny. List papíru na tom také není špatně, rozkládá se totiž jen zhruba 2-5 měsíců. Taková slupka od banánu už se v přírodě drží po dobu asi 5 měsíců, oproti tomu pomerančová kůra až 0,5-1,5 roku. Vlněná ponožka z přírody zmizí například přibližně po 1,5 roce. S doposud zmiňovanými věcmi si ještě tedy příroda poradí.

Od 6 do 80 let

Nyní přejdeme do kategorie, kde se odpadky rozkládají po dobu několika let, tyto věci bychom tedy v přírodě nechávat určitě neměli. Třeba taková krabice od nápoje bez hliníkové fólie (jde například o kefíry či čerstvá mléka) se rozkládají v přírodě 6-10 let. S nedopalkem cigarety s filtrem se příroda pere po dobu 10-15 let, a to je řeč pouze o jedné jediné cigaretě. Říkáte si, že s plechovkou je to o něco lepší? Není, ta se rozloží nejdříve za 15 let.

A co igelitový sáček či taška? Tam už jde o dobu 20-30 let, oproti tomu dnešní ekologické tašky se samorozkládacím degradabilním plastem by měly zmizet z přírody do 1 roku. Žvýkačka je malá a vypadá nevinně, ale v přírodě zůstává po dobu 50 let. Plastový kelímek či obyčejná teniska zmizí z přírody až po 50-80 letech, jejich rozkladu se tedy už nemusíme ani dožít.

100 let, tisíce let a možná nikdy

Existují odpadky, které se buď rozkládají stovky či tisíce let, ale některé z nich ani zmizet nemusí. Příroda je na tyto věci zkrátka krátká a všechny nás v přírodě jistojistě přežijí, jejich odhození je tedy velkým prohřeškem vůči krajině. Po dobu 100 let v přírodě bude ležet například PET láhev, plastová láhev, alobal či tetra-pak s hliníkovou fólií (př. krabice od džusu). Hliníková plechovka zmizí z přírody asi po 200-400 letech a dětská jednorázová plena se rozloží asi za 200-500 let.

A jaké odpadky jsou vůbec nejhorší? Jde o věci, které budou v přírodě ležet dlouhých tisíce let a nebo se ani možná nikdy nerozloží. Například sklo se rozkládá tisíce let, ale možná také v přírodě zůstane. Polystyren mizí desetitisíce let, ale zmizet nemusí vůbec. A struny od sekačky nejspíše nezmizí z přírody nikdy. Dále čtěte: Slepice jsou ideální pro likvidaci bioodpadu. První kurník mezi paneláky už funguje.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve