Největší konkurent zázvoru? Kořen, který udrží váš mozek ve výborné kondici
Galgán lékařský (latinsky Alpinia officinarum) je trvalka a léčivá tropická rostlina. Za její domovinu je považována zejména Čína, přičemž dnes je rozšířena ve více asijských zemích, a to včetně Japonska či Indie. V podobě sušeného kořene se rostlina dostala i do Evropy. Kořen, který vypadá tak trochu jako zázvor, má podobné účinky jako známější kurkuma. Navíc působí preventivně proti rakovině a dokáže udržovat váš mozek ve výborné kondici.
Léčivé účinky galgánu
- Působí jako prevence proti několika druhům rakoviny, zejména proti rakovině žaludku, slinivky, prsu, střev a jater.
- Zvyšuje počet a pohyblivost spermií.
- Má protizánětlivé účinky.
- Má antibakteriální a protiplísňové vlastnosti.
- Obsahuje vysoký počet antioxidantů, čímž napomáhá celkovému zdraví organismu.
- Podporuje činnost mozku.
- Ulevuje od bolesti žaludku a trávicích problémů.
Kdy pomáhá?
Kořen obsahuje více účinných látek, a to včetně silic, vlákniny, flavonoidů a antioxidantů. Působí protizánětlivě a má i antibakteriální a detoxikační účinky a pozitivně ovlivňuje činnost trávicí soustavy.
Podporuje vylučování žluči i trávicích šťáv a celkově zlepšuje látkovou přeměnu a normalizuje proces trávení.
Je užitečný při mnoha zažívacích potížích. Eliminuje plynatost i střevní či žaludeční křeče a také nevolnosti. Navíc trávicí trakt pročišťuje a přispívá k pravidelnému vyprazdňování.
Vykazuje i pozitivní účinek na krevní oběh a na nervový systém. Podporuje prokrvení mozku a tím i funkci paměti.
Pomáhá při stresu a nervozitě a díky obsahu antioxidantů také působí preventivně proti nádorovým onemocněním.
Jak galgán využít?
Existuje několik způsobů, jak léčivý kořen využít. Ze sušeného kořene můžete namlít prášek a ten použít pro přípravu léčivého čaje, případně jej použít jako koření.
- Galgán se často přidává do likérů, zejména do žaludečních hořkých.
- Jako koření se hodí k zelenině, bramborům, k hovězímu masu a k asijským jídlům.
Čaj z galgánu
1 čajovou lžičku práškového galgánového kořene přelijeme 1 šálkem vroucí vody, necháme přikryté 5 minut vyluhovat a scedíme. Pijeme 1 šálek vždy 30 minut před jídlem. Čaj z galgánu si dopřejte při různých trávicích potížích. Podpoříte jím chuť k jídlu i vylučování žluči. (Dále čtěte: Udělejte si domácí lék a získejte nejsilnější antibiotikum z přírodní medicíny).