Nejzdravější sýry světa: Které se vyplatí zařadit do jídelníčku?
To však neznamená, že byste je měli vyřadit z jídelníčku úplně. Stačí si jen nastudovat, které jsou nejzdravější a kolik jich přibližně sníst.
U sýrů bychom se měli držet zásady, že méně je někdy více. Porce sýra v jídle by neměla být větší než 50 gramů. Možná se vám to zdá jako porce pro vrabce, ale vaše tělo ze sýra v takovém množství dostane úplně všechno, co potřebuje. Navíc sýr dokáže obohatit lehčí jídlo (například salát nebo jinak upravenou zeleninu) natolik, že vás zasytí na mnohem delší dobu. A to je přesně to, co při dietě potřebujeme.
A jaké jsou vlastně ty nejzdravější sýry, které se i z nutričního hlediska vyplatí zařadit do jídelníčku?
Parmazán
Sýr, který miluje doslova celý svět. V Itálii na něj nedají dopustit a lasagne a špagety by bez něj nebyly to pravé ořechové. Parmezán obsahuje hodně vápníku, fosforu a jako jiné tvrdé sýry i velké množství bílkovin a minimum tuků.
Mozzarella
Jedním z nejměkčích sýrů, jaké známe, je vynikající mozzarella. Ať už v salátu nebo na těstovinách, mozzarella je prostě láska. Nemá výraznou chuť, neobsahuje tolik sodíku, což z ní činí velmi zdravou královnu sýrů. A je je velmi bohatá na vápník, takže se ji rozhodně vyplatí konzumovat častěji.
Cottage cheese
Hrudkovitý sýr cottage se dá jíst naslano i nasladko a jeho výhodou je vysoký podíl bílkovin a malý podíl tuků. Tento sýr není příliš kalorický, proto je dobrou volbou při redukci váhy. Má neutrální chuť a hodí se téměř ke všemu. Konzumujte ho se zeleninou, ovocem nebo samostatně.
Švýcarský sýr
Pokud vám chybí vitamín B12, sáhněte po sýru švýcarského typu. Obsahuje méně tuků i sodíku než ostatní sýry, proto je jednou z nejzdravějších verzí sýra, jaké existují. Hodí se třeba k hroznovému vínu či fíkům, ale i do sendvičů či na chlebíčky.
Ricotta
Čerstvý sýr ricotta je skvělý na pečení i vaření. Má krémovou texturu a je bohatým zdrojem vápníku, selenu a fosforu a poskytne vašemu tělu i hodně bílkovin. Ricottu si můžete vychutnat jen tak s ovocem nebo ji přidejte do omelety či omáčky na špagety.
Kozí sýr
Krémová textura a vynikající chuť, to by mohla být definice kozího sýra. Má přirozeně méně laktózy než kravské sýry, proto je pro mnohé lidi i lépe stravitelný. Obsahuje hodně bílkovin, ale také důležitých minerálů, jako je hořčík či selen a je také přirozeným zdrojem probiotik. Hodí se na saláty s ořechy, rukolou a s řepou a vynikající je i do pomazánek. (Dále čtěte: Nejčastější chyby při skladování a podávání sýrů. Neděláte je také).