Kam s listy z ořešáku? Nemusíte je likvidovat, využijte je na léčbu některých zdravotních potíží

 Zdraví 
29. října 2019 15:05 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Listy z vlašských ořechů pomáhají například v boji proti lupénce Depositphotos
Většina lidí se zaměřuje na vlašské ořechy, které jí nebo z nich dělá nějaké dobroty. Málokdo však ví, že listy z ořešáku mají léčivé účinky. Pokud máte strom s ořechy někde ve své blízkosti, neváhejte a natrhejte si z něj listy. Poradíme vám, jak je použít na některé zdravotní neduhy.

Ořechy využijete při pečení nebo si je můžete oloupat a jednoduše sníst. Měli byste však vědět, že listy z ořešáku také mají svoji důležitou roli. Můžete si z nich udělat třeba odvar, který vám pomůže na kožní problémy. Ulehčí vám i další zdravotní potíže.

Hemeroidy

Trápí vás hemeroidy? Vyzrajte nad nimi s listy z ořešáku. Budete potřebovat velkou nádobu, do které si sednete. Posbírejte nebo natrhejte hrst plnou listů a zalijte je dvěma litry vroucí vody.

Listy nechte vylouhovat zhruba půl hodiny. Poté je přeceďte a vylouhovanou vodu nalejte do větší nádoby, kam si sednete. Měli byste tam vydržet zhruba deset minut. Tuto koupel byste měli provádět alespoň jednou denně, aby měla větší účinky.

Lupénka, ekzém, akné

Odvar z listí ořešáku má velmi pozitivní účinky na kožní potíže. Dezinfikuje kůži, působí proti plísním, pomáhá v boji proti lupénce a ekzému. Dokonce dokáže účinně zápasit s akné. Udělejte si z listů koupel. Nasbírejte si jich zhruba tři hrsti.

Převařte dva litry vody a listí s ní zalijte. Nechte ho louhovat zhruba hodinu. Hotový odvar smíchejte s litrem plnotučného mléka. Nalijte ho do vany, kam si připusťte ještě trochu vody. Nyní můžete v koupeli relaxovat zhruba dvacet až třicet minut. Opakujte každý den, dokud neuvidíte na své pokožce alespoň malé zlepšení.

Zánět spojivek

Zánět spojivek často trápí jedince, kteří pracují několik hodin denně u počítače. Oči jsou důležitým orgánem, bez kterého si život dokážeme představit jen těžko. Z toho důvodu je důležité se o něj náležitě starat.

Smíchejte jednu malou hrst listí a květů heřmánku. Zalijte je vroucí vodou a nechte zhruba dvacet minut louhovat. Poté směs přeceďte přes jemné sítko tak, aby tam nezůstaly žádnou kousky.

Tímto odvarem si proplachujte oči zhruba pětkrát denně a za pár dní už vás zánět spojivek obtěžovat nebude. Trápí vás nachlazení? Bojujte s ním za pomocí bylinek.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47