Trpíte závislostí na mobilu? Příznaky vás prozradí, jsou podobné jako u alkoholiků

 Ostatní 
02. listopadu 2019 09:13 / Blanka Štiková
  0
📷
7 fotografií v galerii
Odborníci tvrdí, že se nomofobie týká více než poloviny všech uživatelů mobilních telefonů Depositphotos
Není se vlastně čemu divit, že vůbec tato závislost vznikla. Lidé už se bez mobilních telefonů v podstatě neobejdou. Vyžaduje to rychlé tempo a doba, ve které žijeme. Mobil již potřebuje skoro každý, ať už k osobnímu životu, vyhledávání informací, zábavě nebo k práci. Mobily jsou bezesporu velmi prospěšné, ale mohou také škodit. Závislost na mobilu je totiž stále rozšířenější.

A jak zjistíte, zda jste také závislí? Tak například pokud máte neustálé nutkání kontrolovat svůj mobil, jestli vám náhodou nepřišla nějaká zpráva nebo vás někdo neshání na sociální síti, pak jste závislí. Podle několika studií je navíc tento problém přirovnatelný k alkoholismu a má i podobné vzorce chování. Jaké?

Co je nomofobie

Úzkostná porucha či fobie, kterou vám způsobuje závislost na vašem mobilním telefonu nebo smartphonu, se jmenuje nomofobie. Tento pojem pochází z anglického slova nomophobia, tedy přesněji ze zkratek z anglických slov “NO MObile PHOne phoBIA“.

A jak se tato novodobá nemoc projevuje? Člověk trpí strachem z toho, že ztratí mobilní signál nebo že se mu mobil vybije a on ho nebude moct nabít, případně se obává, že někde telefon sám zapomene. Jedinec neustále svůj telefon kontroluje, zda mu nepřišly nějaké zprávy a má nutkání na ně hned reagovat. Dále je nervózní, pokud svůj mobil nemá po ruce a také svůj telefon nedokáže vypnout. V podstatě se člověk nechce od mobilu odloučit a chce ho mít neustále u sebe.

Kolik lidí je vlastně závislých

Bohužel nejde o žert, ale spíše smutnou reálnou situaci, která se začala rozšiřovat ve 21. století, tedy v době, odkdy začaly být mobily na vzestupu. Počet závislých jedinců ale neustále narůstá. Odborníci tvrdí, že je možné, že se nomofobie týká až 53 % všech uživatelů mobilních telefonů. Pak by byl závislý vlastně každý druhý jedinec z těch, co mobil vlastní.

Například podle deníku Daily Mail trpí nomofobií kolem 13 milionů Britů. Podle dotazníkového výzkumu společnosti SecurEnvoy bylo zjištěno, že 66 % lidí ve Spojeném království má nějaký druh nomofobie, dále pak 41 % jedinců uvedlo, že vlastní 2 či více telefonů, aby měli jistotu neustálého připojení. Podle průzkumů výzkumného střediska Pew vlastní 77 % Američanů smartphony, v roce 2011 to bylo jen 35 %. Ukázalo se také, že 95 % lidí pak obecně vlastní mobilní telefon různého druhu.

Projevy závislostí u zkoumaných lidí prokázalo i několik průzkumů. Podle jednoho průzkumu si 68 % dospělých Američanů dává svůj mobil před spaním na stolek vedle postele, protože ho chtějí mít kdykoli po ruce. Jiný výzkum zase ukázal, že 68 % dospělých lidí pocítilo iracionální strach z toho, že by mohli ztratit svůj mobil.

Podle britského průzkumu z roku 2013 trpí fobií především mladí lidé kolem věku 20 let s tím, že se tento věk stále snižuje. Podle amerického průzkumu společnosti Common Sense Media se každý druhý z dotázaných náctiletých cítil být závislý na svém mobilu. Dále se ukázalo, že 72 % z dotázaných pociťovalo potřebu ihned odpovídat na smsky a zprávy na sociálních sítí, 80 % z dotázaných pak svůj telefon kontroluje každou hodinu.

Jaké vzorce chování prozradí vaši závislost?

Podle profesora Jamese Robertse z Baylor University’s Hankamer School of Business existují určité znaky, které lze pozorovat u všech behaviorálních či drogových závislostí. Stejné příznaky lze prý sledovat také u závislost na mobilním telefonu. Jde o tyto projevy:

• Začleňujete používání mobilu do vaší každodenní rutiny natolik, že se tato aktivita stane tím nejdůležitějším ve vašem životě, až se zdá, že mobil řídí váš život. Hned, jak vstanete, berete mobil do rukou.

• Před nebo začátkem používání mobilu pociťujete vzrušení či napjaté očekávání. Vždy, když se nudíte, sáhnete po vaší „droze“, jako by pro vás byl mobil návykový a vy se při jeho používání cítili „opilí“. Je to tedy podobné jako se závislostí na alkoholu.

• Trávíte na mobilu čím dál tím víc času, dodáváte si stále zvyšující dávku mobilní aktivity, abyste dosáhli stavu podobnému „opilosti“. To by šlo opět přirovnat k alkoholismu a vyvolávání stále větší míry opilosti pro přivolání euforie.

• Pokud jste třeba jen na chvíli odtrženi od svého telefonu, objevují se u vás takzvané abstinenční příznaky jako jsou podrážděnost, stres, zoufalství, úzkost a panika. U závislosti na mobilu se neobjevují fyzické projevy, ale pouze ty psychické - na rozdíl třeba od alkoholismu.

• Pozorujete, že si čím dál více lidí ve vašem okolí stěžuje na to, že jste pořád na telefonu, ať už jde o partnera, kolegu či rodinu. Na telefonu býváte doma, v práci, na akcích i na dovolené. Kvůli výčitkám od ostatních na vaše nadužívání mobilu býváte často konfliktní.

• Je pro vás těžké se mobilu vzdát na delší dobu a máte pocit, že to nedokážete, i když chcete a snažíte se. Opět je to jako droga. Pro vyléčení od mobilní závislosti musíte začít abstinovat (jako u alkoholu) a celý proces abstinence je pro vás náročný.

Jak jinak poznáte, že jste závislí na mobilu?

• Kontrolujete neustále svůj mobil a když vám nikdo nepíše, tak se cítíte nedůležití.
• Jste silně nervózní, pokud nemáte telefon u sebe nebo se vám ztratí.
• Když nemáte signál nebo máte vybitý mobil, ztrácíte nervy.
• Když zapomenete mobil, myslíte jen na to, zda vás někdo neshání nebo o něco nepřijdete.
• Nedokážete telefon vypnout ani tam, kde se telefony vypínat mají.
• Slyšíte vibrovat telefon, i když nevibruje, nebo zbystříte, když někomu vibruje telefon a myslíte si, že je to váš telefon a zkontrolujete ho.
• Nosíte mobil všude - i na záchod, do koupelny, do kuchyně či do ložnice.
• Usínáte a probouzíte se s mobilem v ruce.
• Všechno si fotíte a stále vše sdílíte, také stále zálohujete data. Nechodíte na místa, kde není signál.
• Trpíte pálením očí z častého používání mobilu a bolí vás za krkem.
• Nedokážete bez svého telefonu být delší dobu.

Jak se vyléčit

Vyléčit se určitě lze, ale důležité je opravdu chtít, poručit si a prostě odolávat mobilu. Podle odborníků vám může například pomoci vytváření si nových návyků (kromě mobilu samozřejmě) a stanovení si jasné doby používání mobilu a tu postupně zkracovat.

Postupem času můžete také třeba nechávat telefon doma nebo ho i vypnout a nemusíte s ním ani usínat, dejte ho prostě do jiného pokoje. Používejte mobil jen tehdy, když je to nutné a jinak nikoliv. Existují přece i jiné a užitečnější činnosti, než je koukání do mobilu. Dále čtěte: Jak dlouho se v přírodě rozkládají odhozené odpadky? Asi se budete divit.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve