Domácí sušená rajčata za zlomek ceny

 Recepty 
22. října 2017 07:33 / Marie Popelková
  0
📷
2 fotografie v galerii
Sušená rajčata je snadné připravit. Můžete si je dát jako zdravou pochutinu k večernímu filmu. Shutterstock
Pokud máte víc rajčat a dochází vám fantazie kam s nimi, můžete si vyrobit vlastní sušená rajčátka, v mrazáku vydrží celý rok.

Sušená rajčata v oleji jsou oblíbenou středomořskou pochutinou. V českých supermarketech je sežene snadno, ale zaplatíte za ně dost peněz. Připravte si za zlomek ceny tuto dobrotu sami!

Suroviny

1 kg oválná zralá rajčata,  8–10 stroužků česneku, 3-4 lžíce sušené bazalky, olivový olej, mořská sůl

Postup

1. Na plech položte papír na pečení a rozložte na něj napříč rozříznutá rajčata. Každé rajče osolte a okořeňte sušenou bazalkou.
2. Postup sušení: V troubě rozpálené na 180 ˚C sušte 30 minut, pak snižte teplotu na 140 ˚C a sušte dalších 30 minut. Nakonec snižte teplotu na 100 ˚C a sušte posledních 30 minut.
3. Usušená rajčata vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Do předem připravených sklenic poskládejte rajčata společně s na plátky nakrájenym česnekem. Na závěr zalijte olivovým olejem, aby byla rajčata ponořená, a máte hotovo. 

Pomazánka se sušenými rajčaty, kozím sýrem a rozmarýnem

Suroviny

130 g Flora s máslem, 130 g čerstvý kozí sýr, 10 ks sušená rajčata, 2 snítky rozmarýn, podle chuti sůl, podle chuti čerstvě mletý pepř, polosušená rajčata na ozdobu

Postup

Sušená rajčata zalijete horkou vodou a necháte asi 5 minut odpočinout. Potom vodu scedíte, rajčata osušíte a nakrájíte najemno. Floru s máslem vyšleháte společně s kozím sýrem a přidáte najemno nakrájená rajčata a nasekaný rozmarýn. Dochutíte jemně solí a čerstvě mletým pepřem. Pomazánka si bude nejlépe rozumět s ryze italským pečivem, vyzkoušejte třeba ciabattu nebo focacciu. Skvěle dochutí také grilovanou cuketu nebo jakoukoliv jinou grilovanou či pečenou zeleninu.

Olivové rizoto se sušenými rajčaty a šalvějí

Suroviny

1 ks cibule, 4 stroužky česneku, 3 lžíce extra panenského olivového oleje, 350 g kulatozrnné rýže na rizoto, 200 ml bílého vína, 800 ml zeleninového vývaru, 100g černých oliv, 100 g sušených rajčat v oleji, 10 lístků šalvěje, 80 g čerstvě nastrouhaného parmezánu, sůl, čerstvě namletý pepř

Postup

Cibuli nakrájenou na klínky a najemno nasekaný česnek opečete v olivovém oleji dozlatova. Přidáte rýži a krátce orestujete. Podlijete bílým vínem a za stálého míchání necháte víno zcela vsáknout do rýže. Poté postupně přidáváte horký zeleninový vývar. Rizoto necháte odkryté dovařit al dente na středním ohni, příležitostně jej zamícháte.

Mezitím vypeckujete olivy, sušená rajčata a šalvějové lístky nadrobno nakrájíte a před koncem varu přidáte do rizota. Hotové rizoto odstavíte a dochutíte solí a pepřem. Strouhaný sýr podáváte zvlášť.
Pokrm doplníte zeleným nebo míchaným salátem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008