Upečte si vánoční cukroví, po kterém nebudete mít výčitky!

 Recepty 
22. listopadu 2016 07:13 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Vánoce a pečení patří neodmyslitelně k sobě Shutterstock
Hledáte inspiraci na zdravé vánoční cukroví nebo jen máte vždy rádi po ruce něco dobrého sladkého, po čem rozhodně nebudete trpět výčitkami svědomí?

Cukroví je stejně tak součástí Vánoc, jako stromeček a dárky. Nikdo si nechce odepřít o Vánocích nějaké to cukroví, které vás láká na každém kroku. Toto navíc nebude mít negativní dopad na vaši dietu ani zdraví.

Celozrnné vanilkové rohlíčky

I takovou vánoční klasiku, jakou jsou oblíbené vanilkové rohlíčky, lze připravit ve zdravější variantě. Budete překvapeni tím, jak chutnají. Určitě je vyzkoušejte!

Ingredience

250 g špaldové nebo celozrnné pšeničné mouky, 50 g hladké kukuřičné mouky, 50 g cukru moučky, 100 g másla, 100 g mletých ořechů, 1 vaječný žloutek, citronová kůra, mléko podle potřeby, cukr moučka, vanilkový cukr na posypání

Postup

Prosátou mouku a cukr smícháte s mletými ořechy, nastrouhanou citronovou kůrou, změklým tukem, vaječným žloutkem a vytvoříte tuhé těsto, které přes noc necháte odležet v chladu, nejlépe v lednici.

Druhý den tvoříte z těsta rohlíčky, které pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. V předehřáté troubě na 160°C pečete dozlatova. Vystydlé rohlíčky lehce poprašte cukrem (moučkovým smíchaným s vanilkovým).

Jako většinu vánočního cukroví je dobré před konzumací nechat i celozrnné rohlíčky týden až dva odležet, jsou pak chutnější a křehčí.

Perníčky z žitné mouky

15 minut + odležení 24 hodin + pečení 10 minut

Ingredience

250 g hladce namleté žitné mouky, 50 g másla, 1 celé vejce, 3 polévkové lžíce medu nebo agáve sirupu, 2 lžíce mléka, 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů, 1 lžička kůry z chemicky neošetřeného citronu, špetka namletého hřebíčku a skořice

Postup:
Změklé máslo utřete s medem nebo sirupem, mlékem a celým vejcem. Přidejte mouku smíchanou s kořením, citronovou kůrou a prášek do pečiva. Vypracujete v hladké těsto.

Vložte do svačinového sáčku a nechte v chladu uležet do druhého dne, minimálně však dvě hodiny. Následně z těsta vyválejte 3-5 mm silný plát a vykrajujte libovolné tvary.

Pečte na pečicím papíru v předehřáté troubě na 170 °C přibližně 10 minut, dokud zlehka nezezlátnou. Vychladlé perníčky uložte v uzavřené krabici na suché a chladné místo. Na rozležení budou perníčky potřebovat minimálně 7 dní, ideálně ale čtrnáct.

Pracny ze špaldové mouky

Ingredience

200 g špaldové mouky jemně mleté, 150 g mletých vlašských ořechů, 150 g másla, 120 g třtinového cukru, 1 vejce, 20 g kakaa, 7 hřebíčků (rozdrťte v hmoždíři), 1/2 lžičky skořice

Postup

Ze všech ingrediencí vytvořte těsto, které pořádně na vále zpracujete. Těsto dejte alespoň na 2 hodiny odpočinout do lednice. Samozřejmě je nejlepší nechat ho tam přes noc.

Z těsta oddělujte kousky, které pěchujte do připravených formiček. Pro snadnější vyklopení můžete formičky vymazat tukem a kousky těsta ještě před plněním obalit trochou mouky.

Pracny pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 12-15 minut. Po upečení vyklepněte pracny z formiček a skladujte na chladném místě.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hvězdy se podělily se svými fanoušky o „nezapomenutelný piknik“

Styl

Jak na nadýchané lívance? Stačí přidat jednu obyčejnou ingredienci a budou vždy perfektní

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím