Cukr jako bílý zabiják. Čím ho nahradit? A jsou vůbec alternativní sladidla zdravější?
Cukr v organismu způsobuje poruchy srovnatelné s alkoholem, jen s tím rozdílem, že po cukru nejsme opilí. Vysoké dávky cukru škodí hlavně mladému organismu. Když dítě odmala překrmujeme cukrem, psychicky ani inteligenčně nedosáhne té úrovně, které by mohlo. Do pěti let se totiž v lidském mozku tvoří a vyvíjejí neurony, cukr tomu zabraňuje.
Dnes je cukr bohužel velmi levný a jeho spotřeba je enormní. Doporučuje se konzumovat maximálně 20 kg cukru na osobu a rok, ale Češi spotřebují dvojnásobek! Jeden člověk sní v průměru celých 40 kg cukru za rok. Průměrný Američan dokonce téměř 80 kg cukru za rok, což odpovídá 46 lžičkám cukru denně!
Cukry a sladidla existují v mnoha podobách. Každá z nich s sebou nese určitá zdravotní rizika. Naprostá většina sladkostí obsahuje v různých poměrech jednoduché cukry, a to nejčastěji sacharózu, glukózu a fruktózu. Některé méně rafinované varianty sladidel mají i nějaké mikroživiny. Zjednodušeně však platí, že několik minerálů z nich rozhodně nedělá zdravou potravinu. Proto je důležité hlídat si množství jakýchkoliv sladidel, která používáme.
Jen trochu lépe než bílý cukr je na tom cukr třtinový. Oproti bílému cukru se liší způsobem výroby. Složením a vstřebáváním do krve je téměř stejný, ale díky zbytkové melase obsahuje alespoň některé minerály a vitamíny. Čím více zbytkové melasy cukr obsahuje, tím je cukr tmavší, jeho chuť je karamelovější a také má vyšší obsah cenných látek, díky kterým je pak tento cukr k našemu tělu šetrnější.
Mezi často používaná sladidla se řadí také hroznový či ovocný cukr. I v tomto případě se stále jedná o jednoduché cukry. Hroznový je vhodný jako rychlý zdroj energie například pro sportovce.
Vyzkoušejte zdravější slazení v podobě přírodních sirupů. Velmi osvědčená je také stevia, což je čistě přírodní produkt. Nepodceňujte také kvalitní med, ideálně přímo od včelařů. Med je totiž přírodní lék.
Slad ječmenný – Sladěnka: Má velmi hustou konzistenci. Vyrábí se také v podobě sušeného prášku. Co se týče aspektu zdraví, patří mezi nejvhodnější sladidla. Má však trochu zvláštní pachuť, která ječmenému sladu dost ubírá na oblibě.
Sirup pšeničný a kukuřičný - Tyto sirupy jsou tekutější, zhruba jako med. Mají světlou barvu a chuťově jsou na tom mnohem lépe než ječmenný slad.
Rýžový sirup - Má příjemnou neutrální chuť. Obilné slady a sirupy, mezi které patří i rýžový sirup, vypadají podobně jako med. Jsou ale méně sladké a vznikají pouze z obilí. Obilné sirupy a zejména slady mají vyšší procento složitých cukrů a maltózy a proto se štěpí pomaleji než běžný bílý cukr. Energii dodávají postupně a mají nižší glykemický index.
Agávový sirup - Agáve sirup obsahuje sice větší množství ovocného cukru, ale ve vhodnější formě než některá uměle vyráběná sladidla. Jeho výhodou je nízký glykemický index a tím pádem pomalé vstřebávání cukru do krve. Agáve je úžasně sladký sirup, který je dokonce sladší než bílý cukr či med.
Datlový sirup - Vyrábí se z čerstvých přezrálých datlí. Má tmavou barvu a konzistenci jako med. Patří asi mezi nejchutnější sirupy. Příjemně ovocně chutná a poměrně dost sladí.
Javorový sirup - Získává se z mízy javoru. Hlavní složkou je voda a sacharóza, tudíž obsahuje spíše jednoduché cukry. Má však velice specifickou chuť a je velmi oblíbený na na lívance nebo palačinky.
Stevia - Podle daného produktu má stěviaa většinou 100 – 200x více než řepný cukr. Nejedná se však o žádnou formu sacharidů. Energii z ní nedoplníme, slouží pouze jako chuťová náhražka. Pokud nám nevadí její lehká pachuť, nedá se jí vcelku nic vytknout. Vhodná je nejen jako sladidlo do kávy, čaje, na pečení, ale je možné ji použít třeba jen na zvýšení sladivosti v některých pokrmech.
Med - Med obsahuje látku acetylcholin, která rozšiřuje drobné cévy a tím snižuje tlak. Med dodává tělu energii, aniž by zatěžoval trávicí soustavu a navíc dokáže povzbudit činnost střev při vleklé zácpě a naopak zklidnit střevní pohyb u neinfekčních průjmů. Nejznámějším zdravotním využitím je léčba nemocí dýchacích cest.