Jahodová sezona je tady. Přinášíme recept na výborný jahodový likér, který si zamilujete
Pokud se vám jahody červenají i na vaší zahrádce a chtěli byste vyzkoušet i něco jiného, než klasiku v podobě koláčů či džemů, připravte si jahodový likér podle našeho receptu.
Příprava jahodového likéru je mimořádně jednoduchá a ohromíte jím všechny hosty. A společnou jahodovou romantiku jistě ocení i váš partner.
Co budete potřebovat?
- 1 kg jahod
- 1 litr koňaku (nebo brandy, rumu, slivovice či vodky)
- 0,5 litru vody
- 500 g krystalového cukru
- celou skořici
- hřebíček (nebo badyán)
Příprava jahodového likéru je velmi jednoduchá. Volba alkoholu, který na jeho přípravu použijete, je jen a jen na vás.
Postup
Zralé jahody pečlivě omyjte a pokrájejte. Vložte je do láhve se širokým hrdlem, zalijte alkoholem, přidejte hřebíček (na dané množství asi čtyři kusy) a kousek skořice vcelku. Uzavřenou láhev uložte na světlé a slunné místo, kde bude (budoucí) likér odpočívat přibližně šest týdnů. Čas od času lahví protřepejte.
Po uplynutí šesti týdnů přiveďte k varu půl litru vody, přidejte cukr, povařte asi patnáct minut a nechte vychladnout. Jahodovou šťávu s alkoholem přeceďte a smíchejte s cukrovým nálevem. Posledním krokem je přelití likéru do připravených čistých lahví, které následně skladujte v chladu. Takto připravený likér nemusíte jen pít, ale klidně si jím polévejte dezerty, palačinky, pudinky nebo zmrzliny.
Jahody jako zdroj zdraví
A mimochodem, ať už si dopřejete jahody v jakékoli podobě, uděláte jen a jen dobře. Přestože jsou velmi sladké, obsahují minimum cukru. V hojné míře dále obsahují:
- vitamíny A, B, C a E
- antioxidanty
- pektiny
- enzymy
- vlákninu
- třísloviny
- minerály, jako je vápník, fosfor, mangan a železo
Zajímavost nakonec
Jahoda není bobule, ačkoliv je často za bobuli nebo plod považována. U jahodníku nejde botanicky o plod, ale zbytnělé květní lůžko a patří tak vlastně do rodiny růží. Jahody obsahují alfa-hydroxy kyselinu, která je využívána pro redukci vrásek. Více o tématu zde.