Návod na domácí nutelu. Snadno, rychle, za pár korun

 Recepty 
24. července 2018 07:37 / Martina Langová
  5
📷
4 fotografie v galerii
Čokoládovo-oříškovou pomazánku si doma vyrobíte lepší než z obchodu Shutterstock
Internetem kolují doslova hororové obrázky, na kterých je vyobrazeno, z čeho se tradiční čokoládovo-oříšková pomazánka skládá. Ve většině je to jen cukr a pak několik podivných látek, aby to nějak chutnalo.

Děti ji milují, dospělí jí nepohrnou. Chutná i samotná, ale většinou se maže na pečivo nebo přidává třeba do koláčů či buchet. Tradiční pomazánka, kterou všichni milují, ale není pro naše tělo vůbec nic přínosného. Proč si tedy nevyrobit lepší a zdravější.

Základem jsou oříšky

Výhodou domácí pomazánky z oříšků a kakaa je to, že si suroviny sami vyberete a pomazánku si složíte podle své chuti. Navíc ji můžete pokaždé obměňovat, jak se vám zachce. Nejčastěji se používají lískové ořechy, ale možné je vyzkoušet i mandle, kešu, vlašské ořechy, para nebo pekany. Je to jen na vás a vaší chuti.

Nejprve vyzkoušejte klasiku z lískových ořechů – hrst jich dejte na pečicí papír a dejte na deset minut do trouby rozpálené na 120 stupňů Celsia. Vytáhněte a nasypte na polovinu utěrky. Přikryjte druhou polovinou a lehce je drhněte. Zbavíte je tím slupky, která do domácí pomazánky potřebná rozhodně není. Ořechy pak nechte zchladnout a nakonec je umixujte na drť. Nechcete-li použít jen jeden druh ořechů, doporučujeme zkombinovat lískové a vlašské.

Kvalitní tuk

Další surovinou, která nesmí chybět, je tuk. Používá se téměř výhradně kokosový. A to z toho důvodu, že se s ním dobře pracuje a navíc je ve výsledku tuhý, což je na pomazánku potřeba. Jestli chcete mít pomazánku co nejlepší a nejkvalitnější, pak si kupte za studena lisovaný kokosový olej. Pochopitelně můžete použít i rafinovaný. Ten však nemá pro tělo žádný zdravotní přínos, ba naopak, je pro něj přímo nevhodný. Přitom cenový rozdíl mezi kvalitním a nekvalitním kokosovým tukem, je minimální.

Dobré kakao

Nechceme vám nutit nic drahého, ale opravdové kakao v raw variantě chutná prostě nejlépe. Samozřejmě, že můžete použít i obyčejný kakaový prášek do pečení. Ale chcete přece, aby pomazánka chutnala co nejlépe, že?

Sladidlo

Zde máte poměrně hodně volnou ruku v tom, jaké sladidlo zvolíte. Zapomeňte na cukr, ten přece jíst nechcete. Ideální jsou tekutá sladidla, jako je med, sladěnka, agávový nebo javorový sirup. Až budete pomazánku dělat příště, můžete vyzkoušet i datlové nebo švestkové sladidlo. Chutnají velmi dobře! Pokud chcete použít cukr, pak se rozhodněte mezi bílým a hnědým.

Všechno smíchat dohromady

Ve chvíli, kdy budeme mít po ruce připravené všechny ingredience, můžeme se pustit do práce. Potřebovat budeme ještě mixér. Ideálně ten, ve kterém jsme umixovaly ořechy. Nemusíme je z mixéru vyndávat a jen k nim přidáme tuk, kakao a sladidlo. Důkladně a dlouho mixujeme. Musí nám vzniknout kompaktní hladká hmota, která půjde dobře natírat. Jakmile se tak stane, máme hotovo a můžeme servírovat.

Přesný postup na domácí nutelu:

  • 100 g lískových ořechů
  • 2 lžíce kokosového tuku
  • 2 lžíce kakaa
  • 3 lžíce sladidla

Ořechy umixujeme na drť, přidáme ostatní suroviny a mixujeme tak dlouho, dokud nevznikne pomazánka. Pro lepší chuť doporučujeme před podáváním vychladit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008