Nebojte se velké úrody cuket. Lze z nich připravit výtečný guláš, skvělá hořčice i džus
Cukety jsou velmi zdravou zeleninou. Obsahují karoteny, hořčík, vápník, železo, draslík, fosfor, vitaminy A, B, C i vlákninu. Když se jí urodí moc, pěstitelé často nevědí, jak s tímto zeleným zázrakem naložit. Máme pro vás pět méně tradičních receptů. S nimi snadno zkonzumujete i opravdu velkou úrodu. Pokud vám přeci jen nějaká cuketa zbyde, můžete ji i zamrazit, jak jsme psali zde.
Cuketový džus
- 2 kg nakrájené cukety
- 2 citrony
- 2 pomeranče bez jader
- 40 g kyseliny citronové
- 2 l vody
- 7 l minerálky na rozředění
- 750 g cukru
Postup:
Oloupanou cuketu bez jader nakrájejte na kousky, přidejte ostatní suroviny a rozvařte. Potom rozmixujte a rozřeďte vodou. Přidejte 7 l neperlivé minerálky a přes sítko plňte do lahví. Pak už stačí jen vychladit a podávat.
Cuketový tatarák
- 1 - 2 cukety
- olej na smažení
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce pálivé chilli omáčky
- 1 lžička worcesterové omáčky
- 1 lžička bílého pepře
- 1 lžička soli
- 3 - 4 stroužky česneku
- 2 rajčata
Postup:
Cuketu nastrouhejte na jemno a lehce vymačkejte, orestujte ji na pánvi na kapce olivového oleje, dokud trošku nepovolí, pak nechte vychladnout. Mezitím prolisujte rajská jablíčka přes síto. Prolisovanou dužinu rajčat a cuketu promíchejte spolu s olivovým olejem a rozetřeným česnekem, dochuťte solí, pepřem, worcesterovou a pálivou chilli omáčkou. Takto připravený tatarák podávejte nejlépe na topinkách.
Cuketový guláš (4 porce)
- cca 300 g mladé cukety
- 250 g žampionů
- 6 stroužků česneku
- 4 nožičky pikantní paprikové klobásy
- 4 menší rajčata
- 2 velké brambory
- 1 - 2 ks chilli papričky nebo feferonky
- 1 červená masitá paprika
- 1 žlutá masitá paprika
- 1 větší cibule
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 2 lžíce sádla
- 1 lžíce mleté sladké papriky (nejlépe maďarské nebo slovenské)
- 1 lžička mleté uzené papriky
- lístky čerstvé majoránky
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup:
Ve velké pánvi rozpalte sádlo, přihoďte na kostičky nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět. Cuketu rozkrojte podélně napůl a nakrájejte na půlkolečka cca 3 mm silná, přihoďte do pánve. Papriky a papričky (feferony) nakrájejte na nudličky a přidejte do pánve. Nakrájejte žampiony na plátky, oloupané brambory na kostky, klobásu na kolečka a rovněž dejte do pánve. Nakonec přidejte na čtvrtky překrájená rajčata. Promíchejte, osolte, opepřete a krátce orestujte. Přidejte obě mleté papriky, chviličku zarestujte a zalijte vodou. Vařte cca 15 - 20 minut, dokud nebudou brambory měkké. Guláš zahustěte moukou rozmíchanou ve vodě, povařte dalších 10 minut, dochuťte solí a pepřem. Nakonec přidejte lístky majoránky.
Cuketová hořčice
- 2,5 kg oloupané cukety bez jader
- 1 velká palice česneku
- 50 g třtinového cukru
- 1 lžíce soli
- 500 ml octa (klasický 8% 1 : 1 s vodou nebo vinný/jablečný 3 - 4% nebo obyčejné stolní víno)
- 250 ml vody
- 100 ml oleje
- 100 g hořčičných semínek
- chilli paprička dle chuti
- 2 lžíce kurkumy
Postup:
Cuketu nakrájejte na kostky, vložte do velkého hrnce, podlijte vodou a octem, přidejte ostatní koření a vařte do změknutí. Poté rozmixujte do hladké hmoty a vařte ještě do požadovaného zhoustnutí (hořčice může být trochu řidší). Pak naplňte do čistých, nejlépe vyvařených skleniček. Uzavřete a na chvíli obraťte dnem vzhůru. Pak znovu otočte a obsah trochu sklepněte bouchnutím o stůl, aby nezůstal na víčku. Nechte vychladnout a skladujte na chladnějším, tmavém a suchém místě.
Cuketovo-skořicové řezy
400 g cukety
350 g polohrubé mouky
250 g cukru
3 vejce
1,5 balíčku prášku do pečiva
200 ml oleje
2 lžičky mleté skořice
strouhaný kokos nebo ořechy na posypání
tuk na vymazání plechu
mouka na vysypání plechu
Postup:
Cuketu nastrouhejte, nechte chvíli odpočinout a pak z ní vymačkejte vodu. Žloutky oddělte od bílků, z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky utřete s cukrem, postupně přidejte olej, nastrouhanou cuketu a mouku promíchanou s práškem do pečiva a skořicí. Do cuketového těsta opatrně vmíchejte sníh z bílků. Těsto nalijte na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech, rovnoměrně těsto rozetřete a vršek posypte mletými ořechy nebo strouhaným kokosem. Pozvolna pečte v předem vyhřáté troubě na 170 °C, cca 40 minut, do zrůžovění.