Pokud jste ještě nepekli s jedlou sodou, nevíte, o co přicházíte

 Recepty 
10. ledna 2020 10:51 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jedlou sodu by měla mít v domácnosti každá kuchařka Depositphotos
Jedlá soda je zázračným pomocníkem v celé domácnosti. Její mnohostranné využití všichni určitě znají. Možná ale nevíte, jak ji lze využít v kuchyni, konkrétně při pečení.

Jedlá soda zkypří každé těsto a koláče, buchty nebo perníčky jsou krásně nadýchané a velmi chutné. Zkuste si upéct s jedlou sodou i vy.

Perníčky - hned měkké

Suroviny

  • 200 g másla, může být i olej, nebo jiný tuk
  • 0,90 kg hladké mouky
  • 4 vejce
  • 300 g moučkového cukru
  • 250 g teplého medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 balení perníkového koření

Postup

Důkladně zpracujeme všechny ingredience a necháme odležet v chladu do příštího dne. Pokud nevydržíte, stačí nechat alespoň hodinu. Potom si na vále rozválíme placku silnou asi 2-3 mm, vykrájíme tvary, které poklademe na pomoučený plech (nebo vyložený pečicím papírem). Pečeme při 200C/7-10min, potíráme rozšlehaným vejcem.

Poleva

Rozmixujte prosátý cukr moučku s bílkem a přidejte šťávu z citronu. Hustota se musí vyzkoušet- poleva by neměla ze lžičky stékat, jen mírně jakoby padat.

Cookies - lehký recept

Suroviny

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru krupice
  • 55 g kakaa
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 3 lžičky soli
  • čokoláda, můžete podle chuti použít i kokos nebo oříšky
  • 8 lžiček mléka
  • 5 lžiček másla
  • 2 vejce

Postup

Připravíme si dvě misky:
1. miska: polohrubá mouka, cukr krupice, kakao, vanilkový cukr, jedlá soda, sůl
2. miska: čokoláda, kokos, mléko, máslo, vejce
Pak postupně smícháme dohromady, až vznikne těsto. To pak kávovou lžičkou pokládáme na plech s pečícím papírem a dáme péct do trouby na 180 stupňů asi 20 minut.

Oříšková buchta

Suroviny

Těsto

  • 7 vajec
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 g mletých lískových oříšků
  • 2 lžíce kakaa
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce jedlé sody

Krém

  • 1 ks salko
  • 250 g másla
  • čokoládová poleva

Postup

Těsto: 7 celých vajec ušleháme s cukrem, pak přidáme oříšky, kakao nakonec mouku s jedlou sodou. Pečeme 15 minut.

Krém: 1 celou plechovku Salka ponoříme do vody a vaříme asi 30-40 minut. Vyšleháme máslo doběla a vychladlé Salko postupně přidáváme a zašleháme. Krém natřeme na upečený korpus a polijeme čokoládovou polevou. Necháme asi 30 minut odležet v lednici, pak krájíme na kostky.

Jednoduchý jablkový koláč

Suroviny

  • 600 g jablek
  • 400 g krystalového cukru
  • 400 g hrubé mouky
  • 0,20 l rostlinného oleje
  • 3 vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • skořice
  • ořechy
  • 1 vanilkový cukr

Postup

Všechny suroviny umícháme, rozetřeme na vymaštěný a hrubou moukou vysypaný plech a upečeme. Upečený a vychladlý koláč polijeme čokoládovou polevou.

Poleva

Máslo rozpustíme, přidáme nalámanou čokoládu a vyšleháme do hladka.

Cuketová buchta

Suroviny

  • 2 hrnky nastrouhané cukety
  • 3 vejce
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 hrnek rostlinného oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek mletého máku
  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • tuk

Postup

Omytou cuketu nastrouháme nahrubo. Dáme ji do mísy a přidáme žloutky, cukr, olej, mletý mák a promícháme. Postupně přidáváme mléko a mouku smíchanou s kypřícím práškem a jedlou sodou. Nakonec lehce vmícháme pevně ušlehaný sníh z bílků a středně husté těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem. Ve středně vyhřáté troubě pečeme zvolna asi 40 minut.

Vychladlý moučník můžeme polít čokoládovou polevou nebo ho rozkrojit a potřít zavařeninou a opět díly spojit. Dobré je také místo mletého máku použít mletý kokos nebo strouhané ořechy.

Kefírový koláč

Suroviny

  • 3 sklenice polohrubé mouky
  • 2 sklenice moučkového cukru
  • 0,50 hrnku rostlinného oleje
  • lžička jedlé sody
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 kefír

Poleva

  • 250 g mletého cukru
  • 150 g rozehřátého másla
  • 3 lžíce rumu
  • 3 lžíce kakaa
  • 2 lžíce vody

Postup

Vše dáme do mísy a mícháme ručně. Lijeme na vymazaný a vysypaný vysoký plech a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut. Po upečení můžeme polít polevou.

Až ochutnáte těsto pečené s jedlou sodou, budete už péct jenom s ní. K čemu ještě můžete použít jedlou sodu, si přečtěte zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Černý kašel a atypické zápaly plic trhají rekordy: Jak s nimi lékaři bojují a co nás podle odborníků...

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky