Snickers tyčinky si zvládnete vyrobit i doma a za zlomek ceny
Tyčinka z mléčné čokolády plněná nugátem, karamelem a praženými arašídy chutná skvěle. Historie snickersky se začala psát v roce 1930. Frank Mars a Ethel Mars tehdy oblíbenou kombinaci nugátu, oříšků a karamelu obalili do čokolády a snickerska byla na světě. Jméno dostala po jejich oblíbeném koni.
Domácí snickerska
Nemusíte utrácet peníze za tyčinku v obchodě, snadno si ji připravíte i doma. Chutná výborně a přesně víte, co do ní dáte. Potěšíte celou rodinu a můžete tyčinky věnovat i svým přátelům jako dárek.
Co budete potřebovat
Snickerska se skládá z burákového těsta a karamelové hmoty.
Burákové těsto
1/4 hrnku javorového sirupu
10 lžic burákového másla
3 hrnky moučkového cukru
1 lžička vanilkového aroma
Karamelová hmota
35 ks karamelek (můžete si je vyrobit i podle našeho receptu zde)
1 hrnek nesolených loupaných buráků
340 g mléčné či hořké čokolády
Postup přípravy
Do větší misky dejte lžičku vody, přidejte sirup, burákové máslo, moučkový cukr a vanilkové aroma a vše dobře mixérem promíchejte. Po promíchání vznikne burákové těsto, které rovnoměrně rozprostřete do vyššího hranatého pekáčku.
Těsto dejte do ledničky, aby vám dobře ztuhlo. Mezitím si vytvořte karamelovou hmotu. V menším hrnci nechejte na mírném plameni rozpustit karamelky s trochou vody. Pozor, karamelky musíte stále míchat, jinak se vám připálí! Když jsou skoro všechny karamelky rozpuštěné, přidejte nesolené nahrubo nasekané buráky a míchejte do spojení. Horkou karamelovou hmotu rozprostřete navrch burákového těsta a opět nechejte v chladničce ztuhnout.
Ztuhlé burákovo-karamelové těsto nakrájejte na stejně velké kousky tak, aby připomínaly tvarem tyčinky snickers. Nakrájené kousky celé namočte v tekuté čokoládě, kterou jste si předtím rozehřáli ve vodní lázni v hrnci. Obalené tyčinky odložte na pečící papír, kde je nechejte naposledy ztuhnout.
Zdravá verze snickersky
Možná si hlídáte figuru nebo jen zkrátka dodržujete zdravý životní styl. Ani vy se ale o snickersku nemusíte ochudit, jen ji připravíte trochu jinak. Oproti té klasické má tato zdravější raw verze o polovinu méně cukru a 3× víc bílkovin, obsahuje jen zdravé tuky a nejsou v ní žádné konzervanty.
Co budete potřebovat
Spodní vrstva
50 g ovesných vloček
50 g kešu ořechů
80 g arašídového másla crunchy
30 g vanilkového proteinu
40 ml nízkotučného mléka
Horní vrstva
120 g datlí nebo datlové pasty
30 ml vody
50 g vanilkového proteinu
50 g arašídů (nepražené, nesolené)
100 g vysokoprocentní čokolády bez cukru
10 g kokosového oleje
Postup přípravy
Datle nebo datlovou pastu namočte přes noc do vody. Rozmixujte ovesné vločky a kešu v mixéru se sekáčkem. Přidejte protein, arašídové máslo a mléko a pořádně promíchejte. Připravte si formu o rozměru 20 × 10 × 6 cm a vystelte ji pečícím papírem. Hmotu do ní nalijte a nahoru vmáčkněte 40 g arašídů.
Datle rozmixujte s 30 ml vody, ve které byly namočené, a přidejte protein. Hmota by měla být tekutá, ale hustá, jinak dobře neztuhne. Pokud je moc řídká, můžete přidat ještě trochu rozmixovaných vloček. Hmotu nalijte na základní vrstvu a dejte ztuhnout do mrazničky cca na 2 hodiny. Pak hmotu rozkrájejte na 10 kusů.
Čokoládu nalámejte na kousky, přidejte lžičku kokosového oleje a ohřejte v mikrovlnné troubě 30 sekund až minutu podle výkonu. Pak čokoládu pořádně rozmíchejte, aby se úplně rozpustila, a tyčinky v ní namáčejte. Pokládejte je na pečící papír a hned posypte zbytkem arašídů nadrcených na menší kousky. Čokoláda bleskově tuhne. Můžete ji rozpustit i bez oleje, ale pak jí bude potřeba víc.